Možná vám květák až tak nechutná, ale tuto jemnou lahodnou polévku si zamilujete.
Ingredience:
1 květák
1 cibule
2 stroužky česneku
750 ml vody
200 ml smetany na vaření
2 lžíce oleje
sůl, pepř
Na pečený květák:
menší růžičky květáku
1 lžíce oleje
sůl a pepř
pár kapek citronové šťávy
Postup:
Troubu předehřejte na 200 °C.
Květák rozdělte na menší růžičky. Část jich dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte je olivovým olejem, osolte, opepřete a podle chuti přidejte citronovou šťávu.
Dejte péct do předehřáté trouby asi na 20–25 minut.
Na středním plameni si v hrnci rozehřejte olivový olej.
Přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Krátce orestujte.
Poté přidejte ještě nezpracovaný květák a zalijte vodou. Přiveďte k varu a vařte asi 15 minut.
Polévku důkladně rozmixujte, zjemněte smetanou a dochuťte.
Při podávání ozdobte růžičkami pečeného květáku.
Připravit květákovou polévku s pečenými růžičkami je senzační nápad. Už si píšu ingredience na seznam!
Wow, díky za inspiraci! Tohle si rozhodně udělám, miluju takhle jednoduchý a přitom chutný recepty.
To zní fakt dobře, květák sice moc nemusím, ale v tomhle receptu se to zdá fakt skvělý. Asi někdy zkusím.
Nikdy by mě nenapadlo, že květáková polívka může bejt taková lahoda! Už se těším, až to doma vyzkouším.