Suroviny na 4 porce:
500 g žlutého hrachu
100 ml smetany na vaření
1 velká cibule
1 lžička soli
1 lžička majoránky
1 bobkový list
pepř
olej
4 klobásy
Postup:
Hrách přeberte a propláchněte studenou vodou. Namočte na hodinu do hrnce s cca dvěma litry vody. Poté přidejte bobkový list, pepř a hrášek a vařte přibližně hodinu v neosolené vodě. Chvíli před dovařením hrách dochuťte majoránkou, osolte a dovařte do měkka.
Slijte vodu a postavte stranou, bobkový list vyberte. Hrách v hrnci rozmixujte na kaši za průběžného přilévání smetany. Pokud je kaše příliš hustá, nařeďte ji vodou, ve které jste hrách vařili.
Před podáváním kaši dochuťte, na talířích ji přelijte dozlatova orestovanou cibulkou.
Extra tip: Hrachovou kaši podávejte nejlépe s opečenou klobásou nebo párkem, případně uvařeným uzeným masem a sterilovanou okurkou.