Říká se jim golubce a jsou velice oblíbené v Polsku a na Ukrajině.
Suroviny:
1 větší hlávka bílého zelí
2 lžíce másla
1 velká cibule
200 g mletého hovězího masa
200 g mletého vepřového masa
2 lžíce pálivé papriky
1 lžíce drceného kmínu
5 stroužků česneku
2 bobkové listy
500 ml rajčatového pyré
150 ml bílého vína
sůl, pepř
zakysaná smetana
Postup:
Troubu si předehřejte na 190 °C. Máslem vymažte zapékací mísu. Ze zelí si utrhněte 12 velkých a nepoškozených listů. V hrnci přiveďte vodu k varu a listy na dvě minuty spařte.
Následně je zchlaďte v ledové vodě. Na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, kmín a česnek. Přidejte papriku a bobkový list a nakonec obě masa.
Směs dochuťte solí a peřem. Trochou vzniklé směsi naplňte každý list, přehněte jeho okraje směrem dovnitř a smotejte. Plněné listy vyskládejte do zapékací mísy a zalijte je rajčatovým pyré smíchaným s vínem a dochuceným solí a pepřem.
Mísu zakryjte alobalem a pečte 45 minut. Závitky podávejte se zakysanou smetanou