Suroviny:
1 hlávka bílého zelí
Masová náplň:
750 g mletého masa
1 menší cibule
1 lžíce sladké papriky
sůl a mletý pepř
Ostatní:
2 cibule
1 velký rajčatový protlak
1 balení zakysané smetany
8–10 kuliček nového koření
4 bobkové listy
10 kuliček černého pepře
sůl a pepř
Postup:
Maso smícháme s nakrájenou cibulí, osolíme, okořeníme paprikou a pepřem. Hlávku zelí otočíme košťálem nahoru a listy u něj překrájíme, aby se lépe odlupovaly. Hlávku vložíme do hrnce s vroucí vodou a necháme listy postupně odlupovat a změknout.
Počítejme vždy dva na jeden závitek. Listy necháme osušit a zchladnout. Tvrdší část seřízneme, aby se závitky lépe motaly. Dáme vždy dva listy na sebe, z masa utvoříme váleček a položíme na listy a zavineme.
V pekáči zesklovatíme dvě cibule, přidáme pokrájenou čtvrtinu zbylé hlávky zelí, osolíme, přidáme nové koření, pepř a bobkové listy a smícháme s rajčatovým protlakem.
Podlijeme vodou, ve které se vařila hlávka, a poklademe navrch závitky. Přiklopíme a v troubě na 200 °C pečeme cca 40 minut.
Pak závitky vyjmeme a vmícháme zakysanou smetanu rozmíchanou s trochou horké omáčky, aby se nesrazila. Podáváme se závitky.