Suroviny na 4 porce:
2–3 cibule
250 g rýže
0,3 l oleje
½ šálku zelené petrželky
2 lžíce nasekaného kopru
trochu sušené máty
2 citrony
sůl
pepř
500 g mladých vinných listů
Postup:
Nadrobno nakrájenou cibuli promneme ve vodě, okapeme a osmahneme na oleji. Přidáme propláchnutou rýži. Podlijeme 2 sklenkami vody a přidáme zelenou petrželku, kopr, mátu, pepř a sůl a vaříme. Když se voda vpije, je směs hotová.
Vinné listy zbavíme stopek, opereme a necháme spařit (2–3krát přejít varem), až jsou vláčné. List dáme na dlaň lesklou stranou navrch, koncem po stopce k sobě. Lžičku náplně vložíme doprostřed a zarolujeme ji od stopky do středu.
Ruličku přehneme z obou stran dovnitř a domotáme. Dno hrnce vyložíme zbylými listy.
Rolky postupně klademe stočeným okrajem dolů od obvodu hrnce k středu. Zalijeme trochou oleje a vodou tak, aby vše bylo ponořené. Přidáme šťávu z 1 citronu, sůl a zatížíme mělkým obráceným talířem.
Uvedeme do varu a necháme bublat tak dlouho, až se voda odpaří a zbude jen hustá šťáva. Podáváme studené a na talíři ozdobíme citronem. Tip: Závitky lze plnit mletým masem, do omáčky přidat drcená rajčata a podávat jako hlavní chod.