Suroviny:
1 zelí bílé
500 g mletého masa
1 cibule
1 lžíce oleje
1 lžíce hladké mouky
1 rajčatový protlak
2 konzervy krájených rajčat
2 stroužky česneku
100 g rýže
oregano
pepř, sůl
Postup:
1. Zelné listy spařte horkou vodou a vyřízněte jim tuhé košťály. V míse smíchejte maso, nevařenou rýži, nadrobno nasekanou cibuli a utřený česnek, sůl, pepř a oregano.
2. Masovou hmotu dejte vždy na silnější stranu listu, přehněte boky dovnitř a zarolujte směrem ke špičce.
3. Na oleji opečte přímo v pekáči závitky, poprašte je moukou a zalijte protlakem smíchaným s rajčaty, přidejte celý pepř, nové koření a bobkový list a podle chuti osolte. Pečte při 160 °C zakryté asi 50 minut.
4. Občas zkontrolujte, zda se šťáva nevsákla, a podle potřeby podlijte vodou nebo vývarem (pokud budete používat vývar, uberte hned od začátku sůl). Před podáváním posypte nakrájenou natí jarní cibulky nebo pažitkou.
Pokud chcete zkrátit čas přípravy, rýži předem uvařte. Závitky můžete samozřejmě i dusit v hrnci. V tom případě je opékat nemusíte.