Při masopustních hodech nechybí ani nějaká ta sladkost, třeba nadýchané kynuté koblížky.
Příprava: 60 min
Náročnost: x x
Cena: 70 Kč
Potřebujete:
500 g polohrubé mouky
špetku soli
3 sáčky vanilkového cukru
kůru z 1 citronu
5 žloutků
250 ml mléka
50 g másla
42 g droždí
džem
olej
moučkový cukr
1. Do mísy prosejte mouku se solí, cukr a citronovou kůru. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj žloutky, vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Pak do základu rozdrobte droždí. Vše dobře promíchejte a vypracujte vláčné těsto. Lehce ho poprašte moukou, zakryjte utěrkou nechte na teplém místě vykynout.
2 Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a rozválejte na 2 obdélníky o síle asi 1,5 cm. Na jeden dejte kopečky džemu, pak přiklopte druhou půlkou těsta a sklenicí z něj vykrajujte jednotlivé koblihy. Zbylé těsto zpracujte stejně.
3 Do menšího kastrolu nalijte vyšší vrstvu oleje, rozpalte ho a koblihy v něm smažte z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk nechte odsát na papírových ubrouscích. Vlažné koblihy pocukrujte.