Domácím koblížkům se ty z obchodu nevyrovnají. Na plnění můžete použít jahodovou, rybízovou, meruňkovou nebo jakoukoli jinou hustší marmeládu.
Potřebujete:
✿ 1 hrnek vody
✿ 1 kostku droždí
✿ 3 lžíce cukru
✿ 3,5 hrnku hladké mouky
✿ 2 lžíce rumu
✿ 2 žloutky
✿ 1/5 másla (50 g)
✿ 1 vanilkový cukr
✿ špetku soli
✿ marmeládu
✿ olej
✿ cukr moučku
1. V hrnku vlažné vody rozpusťte cukr, přidejte rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Smíchejte v míse mouku, vanilkový cukr, sůl, žloutky, máslo, rum a vlijte kvásek. Vypracujte těsto a nechte ho v teple vykynout.
2. Z těsta vyválejte asi 1 cm tlustou placku, z níž vykrajujte kolečka. Na kolečko dejte vždy marmeládu, druhým ho přikryjte a okraje zmáčkněte, aby náplň nevytekla. Nechte chvíli odpočinout.
3. V rozpáleném oleji smažte koblihy z obou stran dozlatova. Dejte je okapat a poté posypejte moučkovým cukrem.