Suroviny:
Na těsto:
10 malých syrových brambor
3 vařené brambory
sůl
Na náplň:
300 g směsi vepřového a hovězího mletého masa
1 cibule
½ lžičky koření
2 vejce
sůl
Poleva:
200 g slaniny
1 menší cibule
1 šálek husté zakysané smetany
Postup:
Syrové brambory oškrabte a nastrouhejte na jemném struhadle. Dejte do utěrky a vyždímejte z nich co nejvíce tekutiny.
Tekutinu z brambor nechte v nádobě odstát, aby se na dně usadil škrob. Poté vodu opatrně odlijte a usazený škrob přimíchejte zpátky do bramborové drti.
Přidejte rozšťouchané vařené brambory a sůl a vzniklou hmotu důkladně prohněťte, aby se při vaření nerozpadla. Do mísy vložte mleté maso. Na tuku osmažte nakrájenou cibuli a přimíchejte do masa spolu se solí, kořením a vejci.
V dlani vytvořte z těsta placku silnou asi 1 cm. Doprostřed vložte trochu náplně z masa, těsto kolem ní ohněte a vytvarujte do podoby protáhlé šišky.
Takto vzniklé šišky vložte do vařící osolené vody, přikryjte a za občasného míchání vařte podle velikosti asi 20 až 30 minut. Po vytažení z hrnce nechte z šišek odkapat všechnu vodu a položte je na nahřátý talíř.
Nadrobno nakrájenou slaninu lehce osmahněte v pánvi na troše oleje a přidejte najemno nakrájenou cibuli.
Až cibule začne hnědnout, odstavte pánev a nechte trochu ochladit a do pánve pak přidejte smetanu. Dobře promíchejte a lehce ohřejte. Vzniklou omáčkou polijte uvařené šišky.
Cepelíny jsou národním jídlem v Litvě, připravují je i ve východním Polsku. Jejich název je odvozen od slova zeppelin, protože svým tvarem připomínají vzducholoď.
Obvykle se podávají dva. Mohou se plnit nejen mletým masem, ale také houbami či tvarohem. Mastí se sádlem a škvarky.
Cepelíny mě fascinovaly už dlouho! Je super, že konečně vím, jak na to. A ta poleva se slaninou zní famózně!
Tohle jídlo zní opravdu zajímavě! Ráda vařím nové recepty a tenhle mě hned zaujal. Určitě ho doma zkusím.
Ty plněné cepelíny vypadají fakt skvěle! Určitě je vyzkouším, zaujal mě ten zkombinovaný mix masa a slanina na povrchu.