Po dokřupava vypečených bramborách se jen zapráší.
Potřebujete:
● 6 středně velkých brambor
● 6 lžic másla (nejlépe soleného)
● 1 stroužek česneku
● 6 plátků americké slaniny
● 230 g čedaru
● ½ hrnku řeckého jogurtu
● 4 jarní cibulky
● sůl
● pepř
K podávání:
● ½ hrnku modrého sýra
● guacamole
● barbecue omáčku
● nakládané jalapeňos
Postup:
Troubu předehřejte na 220 °C. Brambory nakrájejte na tenké plátky. Řez veďte do ¾ brambory, tak, aby se nerozpadla. Takto připravené brambory dejte na plech vyložený pečicím papírem. Česnek prolisujte. Brambory mezi plátky potřete česnekem.
Máslo nakrájejte na plátky a vložte do řezů. Brambory ochuťte a dejte péct na 60 min. Na pánvi orestujte slaninu. Pak ji nechte okapat na ubrousku. Čedar nakrájejte na plátky. Brambory vyndejte z trouby. Do řezů vložte plátky čedaru.
Slaninu rozdrobte a spolu s čedarem jí posypte brambory. Dejte je do trouby, aby se sýr roztekl. Hotové brambory přelijte jogurtem a posypejte nasekanou jarní cibulkou. Podávejte je s modrým sýrem, omáčkami a nakládanou zeleninou.
Příprava: 35 min
Cena za 1 porci: 25 Kč
Zajímavý recept, určitě vyzkouším. Přemýšlím, zda by šlo použít místo americké slaniny nějakou kvalitnější variantu, třeba parmánskou. Jinak ale skvělý nápad na variaci tradičních brambor.
Hasselback brambory jsou super! Naposledy jsem skusila bez slaniny, ale další dávku udelám přesně podle receptu. Myslim, že to bude ješte lepsi!