Suroviny:
6 artyčoků
1 mrkev
1 brambor
1 cibule
100 g hrášku
šťáva z 1 citronu
3 lžíce olivového oleje
špetka cukru
sůl
pepř
Postup:
Artyčokům odtrhněte stonky a nožem odřízněte všechny zelené listy. Do hluboké misky nalijte studenou vodu s citronovou šťávou a očištěné artyčoky do ní vložte, díky tomu nezhnědnou. Následně si připravte náplň.
V pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte k ní hrášek, na kostičky nakrájenou mrkev a vařený brambor. Směs ochuťte cukrem, solí a pepřem.
Pokud máte ráda pikantní pokrmy, můžete přidat i špetku drceného chilli. Vše asi 10 minut na nízkém plameni duste. Artyčoky rozložte do pekáčku a každý naplňte dušenou zeleninou.
Zalijte je trochou vody a zakryjte víkem nebo alobalem. Vložte je do trouby předehřáté na 160 °C a pečte cca 30 minut. Asi 10 minut před koncem pečení odstraňte víko. Artyčoky podávejte zakápnuté olivovým olejem.
Tip!
Do zeleninové směsi můžete přidat trochu mletého masa.
Artyčoky mám ráda, ačkoliv nejsou v naší kuchyni příliš obvyklé, tento recept působí jednoduše a lákavě. Určitě ho vyzkouším.
Máš pravdu, fotkou se to nedá zachytit, ale artyčoky jsou prý super chutné. Už jen ta představa mě láká!
To jsem nikdy nedělala, artyčoky mě nějak míjely. Zkusím to, vypadá to docela zdravě.