Suroviny na 4 porce:
1kg ve slupce vařených brambor
100g vykostěných slanečků (varianta 1)
50g nakládaných hub v octě a 3 kyselé okurky (varianta 2)
2 cibule sůl, pepř, zelená petrželka
0,2 l kysané smetany nebo smetanové omáčky (na zálivku)
Postup:
Maso umeleme na masovém strojku, osmahneme na rozpáleném oleji, opět umeleme. Zvlášť usmažíme na trošce oleje drobně nakrájenou cibuli a přidáme ji k masu. Dodáme 1 vejce, sůl, pepř, sekaný kopr nebo petrželku a dobře promícháme.
Pirožky můžeme připravovat z těsta kynutého nebo listového. Z těsta vyválíme tenkou placku a nakrájíme ji na čtverce o straně asi 5 cm. Do středu čtverce dáme zvolenou náplň, okraje potom rozšlehaným žloutkem potřeme a těsto přeložíme na trojúhelník.
Okraje těsta mírně přitiskneme a povrch pirožků rovněž potřeme rozšlehaným žloutkem. Pirožky pečeme na plechu v mírně vyhřáté troubě dozlatova. Podle náplně a podle potřeby je můžeme podávat teplé nebo studené.
.