Suroviny na 4 porce:
600 g mletého vepřového masa (nejlépe krkovice)
100 g slaniny
2 vejce
1 střední cibule
4 stroužky česneku
1 lžička sladké papriky
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička kurkumy či kari
1 lžička sušeného rozmarýnu
1 lžička tymiánu
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce oleje
grilovací koření
sůl
Postup:
Česnek prolisujeme, cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky a lehce orestujeme. Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, drcený česnek a škvařenou slaninu s cibulkou, citronovou šťávu, koření a sůl a vše dobře propracujeme.
Vytvarujeme karbanátky nebo šišky, poprášíme je moukou a z obou stran grilujeme. Během pečení karbanátky potíráme směsí koření (podle chuti i bylinek) a oleje. Dobře propečeme – karbanátky jsou hotové, když na ně zatlačíte obracečkou a vytéká šťáva. Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem a hlávkovým salátem.
Extra tip: o karbanátků můžeme přidat tvrdý nastrouhaný sýr (eidam, gouda), obalit je můžeme i v mletých pistáciích, nebo ve strouhance.