Ze švestek s pikantním kořením si připravíte chutney (čti: čatní), kterému málokdo odolá. Je výborné k masu, sýrům nebo paštice.
Potřebujete:
✿ 1,5 kg švestek
✿ 3 menší šalotky
✿ lžíci sádla
✿ 300 g třtinového cukru
✿ 1/2 lžičky mletého zázvoru
✿ 1–2 chilli papričky
✿ 10 hřebíčků
✿ 2 lžičky skořice
✿ 1/4 muškátového oříšku
✿ špetku hořčičného semínka
✿ sůl
✿ 150 ml vinného octa
✿ 100 ml červeného vína
1. Do misky nasypte zázvor a skořici, v hmoždíři utlučené hořčičné semínko a hřebíčky, nastrouhaný muškátový oříšek a sůl a promíchejte. Šalotky a chilli nakrájejte nadrobno a švestky vypeckujte a nakrájejte na menší kousky.
2. V kastrole na sádle opečte šalotku dozlatova, přidejte koření a chilli papričky a nechte chvilku rozvonět. Přidejte švestky a cukr, míchejte a nechte je pustit šťávu a cukr rozpustit. Zalijte vínem a počkejte, než se vypaří alkohol. Přilijte vinný ocet a nechte probublávat 30 minut.
3. Hotovou směs podle potřeby dochuťte, přendejte do čistých sklenic a uzavřete.
Díky za tip, tohle chutney vypadá jako skvělý doplněk k sýrům na večírek s přáteli. Švestky mám ráda, určitě to zkusím!
Viděla jsem ten recept a vypadá to báječně! Miluju experimentovat s chutěmi a tohle chutney určitě zkusím udělat ke grilovanému masu.
No teda, to vypadá fakt dobře! Já bych to snad snědla i samotný. Určitě to vyzkouším, švestky máme zrovna plno.