Suroviny:
800 g hovězí kližky
2 cibule
sůl
pepř
3 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mletého koriandru
1 lžička kurkumy
2 chilli papričky
200 g sušených švestek
700 ml hovězího vývaru
hrst pražených mandlí
Postup:
Hovězí maso nakrájejte na kostky. V hrnci rozehřejte olivový olej a maso na něm ze všech stran opečte, aby se zatáhlo a zůstalo krásně šťavnaté.
Poté k němu přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek a chvíli vše restujte, než cibule zesklovatí. Následně přidejte k masu všechno koření a nechte ho krátce rozvonět.
Poté přilijte hovězí vývar, vše důkladně osolte a opepřete a hrnec zakryjte poklicí. Směs za občasného míchání duste asi 2 hodiny. Sušené švestky opláchněte a na 10 minut je namočte do teplé vody, aby změkly.
Poté je nakrájejte na menší kousky a vhoďte je do omáčky. Omáčku vařte dalších 15 minut bez poklice, aby se ještě více zredukovala a měla tak intenzivnější chuť.
Hotovou omáčku rozdělte do talířů a každou porci posypejte praženými mandlemi. Jako příloha se nejlépe hodí pita chléb nebo kuskus.
Tip!
Omáčka nejlépe chutná druhý den.
Omáčka s kombinací skořice a švestek musí být naprosto úžasná! Už se těším, až ji budu servírovat s domácími pita chleby.
Tohle bych si ráda uvařila na jeden z mých cestovatelských večerů. Orientální chutě mi vždy připomenou dovolenou v exotických zemích.
Zajímavá kombinace koření, určitě to otestuju s novým chytrým hrncem! Technologie a vaření jdou skvěle dohromady.
Jako lékařka ráda poslouchám hudbu při vaření a tahle omáčka mi zní jako dokonalá harmonie chutí! Určitě ji vyzkouším o víkendu.