Suroviny:
600 g kuřecích prsou
1 žlutá, červená a oranžová paprika
3 menší cibule
1 konzerva ananasu
Na marinádu:
¼ hrnku šťávy z ananasu
2 lžíce sójové omáčky
3 lžíce medu
2 lžíce vinného octa
1 lžička sezamového oleje
¼ lžičky sušeného mletého zázvoru
¼ mletého sušeného česneku
2 lžíce olivového oleje
Grilovací omáčka:
½ hrnku šťávy z ananasu
2 lžíce medu
1 lžíce olivového oleje
1 lžička sójové omáčky
(1 lžička omáčky Sriracha)
Postup:
Ananas z konzervy slijeme a ananasovou šťávu uschováme, bude potřeba k přípravě marinády i omáčky.
Na marinádu smícháme 1/4 hrnku ananasové šťávy, sójovku, med, ocet, sezamový olej, zázvor, česnek a olivový olej. Každý řízek naporcujeme na 6 kousků a ty dáme do marinády, promícháme, přikryjeme a dáme do lednice na 4–8 hodin odležet.
Na omáčku si vezmeme malý kastrůlek a v něm smícháme 1/2 hrnku ananasové šťávy, med, pikantní sriracha omáčku, olivový olej a sójovku. Přivedeme k varu na středním plamenu, a jakmile se směs začne vařit, oheň zmírníme a vařte 4–6 minut. Sejmeme z ohně a necháme stranou.
Papriky očistíme a nakrájíme na kostky. Cibule nakrájíme na čtvrky. Na špízové jehly napícheme střídavě kostky masa, ananasu, papriky a cibule. Špízy potřeme připravenou omáčkou. Grilovací pekáček potřeme olejem a rozložíme na ni špízy.
Grilujeme ze všech stran 12–15 minut, až bude maso propečené. Maso průběžně potíráme omáčkou.
6 porcí
středně náročné
do 60 min + marinování
TIP:
Pokud na špízy chceme použít dřevěné jehly, nezapomeneme je 30 minut předem nasáknout ve vodě.