Tento nápad ocení i gurmáni, kteří pamlsky a moučníky vychutnávají všemi smysly, jen při prvních soustech mohou být trochu zmatení.
Ingredience
Těsto: 5 vajec, 150 g moučkového cukru, 150 g polohrubé mouky, 1 malá lžička potravinářského barviva dle libosti
Náplň: 250 ml smetany ke šlehání, 20 g krupicového cukru, 1 ztužovač šlehačky
Postup
Oddělíme žloutky od bílků a ze žloutků vyšleháme s polovinou cukru pěnu. Z bílků a druhé poloviny cukru připravíme pevný sníh. Do žloutků postupně přidáváme sníh, pak prosátou mouku a nakonec zvolené potravinářské barvivo.
Těsto rozetřeme na plech, který předtím vyložíme papírem na pečení. V předehřáté troubě pečeme při 200 °C asi 12 minut. Upečený plát otočíme na lehce pomoučenou utěrku. Papír velice opatrně sundáme, ale až když plát vychladlý.
Vyšleháme smetanu s cukrem a ztužovačem na pevnou hmotu. Plát potřeme šlehačkou a opatrně zavineme. Roládu zabalíme do alobalu a necháme ji v lednici ztuhnout. Vybalíme ji až těsně před porcováním. Ti odvážnější mohou bez váhání obarvit špetkou barviva i šlehačku.
.