Šakšúka je původem severoafrický pokrm, ale známá je i u nás.
Ingredience:
4 vejce
1 cibule
1 červená paprika
2 stroužky česneku
400 g konzervovaných rajčat
1 lžíce rajčatového protlaku
1/2 lžičky mleté uzené papriky
1/2 lžičky kmínu
1/4 lžičky kajenského pepře
sůl a pepř
2 lžíce olivového oleje
koriandr na ozdobu
Postup:
Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli.
Přidejte nasekaný česnek a papriku a smažte další 3 minuty.
Přidejte rajčatový protlak, konzervovaná rajčata, papriku, kmín, kajenský pepř a dochuťte solí a pepřem.
Nechte směs dusit na mírném ohni, dokud se omáčka nezredukuje a nezhoustne (cca 10 minut).
Lžící udělejte v omáčce malé prohlubně a do každé vložte jedno vejce. Zakryjte pánev pokličkou a nechte vejce pošírovat v omáčce (cca 5–7 minut pro tekutý žloutek).
Pokrm ozdobte koriandrem.
Hele, šakšúku mám moc ráda! Především ten výraznej česnek a kombinace koření. Je to prostě dobrota.
Šakšúka je skvělý pokrm, kombinuje chutě, které mám ráda. Často ji připravuji pro rodinu a vždy má velký úspěch!