Perlička je také označována jako guinejská drůbež, a pokud ji připravíte na víně, je to exotika na talíři s nepřekonatelnou chutí.
Ingredience
1 perlička, 100 g slaniny vcelku, 100 g másla, 2 mrkve, 1/3 celeru, 1 kořenová petržel, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička citronové šťávy, 200 ml smetany, 2 žloutky, 1 dcl bílého vína
Postup
Dobře očištěnou perličku prošpikujeme malými špalíčky slaniny. Uvnitř i na povrchu ji posolíme a podusíme na másle a na zelenině, kterou si nakrájíme na malé kostičky. Kousek másla si necháme na jíšku. Doměkka podušenou perličku vyjmeme a naporcujeme.
Na másle uděláme světlou jíšku a tu pak zalijeme šťávou z dušení. Přidáme bílé víno, citronovou šťávu a necháme velmi mírně pobublávat.
Nakonec zalijeme smetanou, ve které rozšleháme žloutky, a za stálého míchání dáme omáčce čas, aby mohla propojit chutě jednotlivých ingrediencí. Maso přeléváme omáčkou. Skvělou přílohou jsou makarony nebo noky.