Dnes si ji sice můžete koupit běžně v obchodě, ale doma vyrobená oříšková pomazánka je zdravější a ještě daleko chutnější než ta z obchodu.
Potřebujete:
✿ 400 g lískových oříšků
✿ špetka soli
✿ 1 lžička vanilkového extraktu
✿ 3–4 lžíce kokosového sirupu
✿ 1 lžíci kakaa
✿ 4 dílky kvalitní hořké čokolády
1. Lískové oříšky rozložte na plech a upražte je v troubě při 200 °C asi 10 minut, dokud nezačnou praskat slupky. Vyndejte je, nechte úplně vychladnout a pak je zbavte slupek.
2. Oříšky postupně vkládejte do mixéru a mixujte, až vznikne hladké a tekuté máslo. K oříškovému máslu přidejte sůl, vanilkový extrakt, kokosový sirup, čokoládu, kakao a promixujte nebo dobře rozmíchejte v misce.
3. Hotovou pomazánku přendejte do uzavíratelné skleničky. Namažte ji na tousty, sladké pečivo nebo dezert, případně ozdobte ovocem, oříšky, čtverečkem čokolády apod. Nespotřebovanou skladujte v chladu a temnu.