Tento pokrm, vrchol šlechtické hostiny, je symbolem prestiže. Místo páva ale dnes upečeme nejspíš krocana. Medem glazovaný pták s exotickým kořením ohromoval hosty tehdy a může i nyní.
Ingredience:
● 1 páv (nahraďte krocanem nebo kuřetem)
● 100 g slaniny
● 2 cibule
● 4 stroužky česneku
● sůl
● pepř
● 1 lžička skořice
● 1 lžička hřebíčku
● 250 ml červeného vína
Postup:
Očistěte a připravte krocana, pokud používáte kuře, připravte ho stejně. Slaninu nakrájejte na malé kousky a smíchejte s nakrájenou cibulí a česnekem. Krocana potřete směsí soli, pepře, skořice a hřebíčku a naplňte ho směsí slaniny, cibule a česneku.
Položte krocana na pekáč, podlijte červeným vínem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 1,5 až 2 hodiny, dokud maso není měkké a šťavnaté. Podávejte s omáčkou vzniklou při pečení a s pečivem.
Příprava: 2 hod
Cena: 1200 Kč
Článek mě zaujal, nejen kvůli receptu, ale i kvůli historii šlechtických hostin. Moc se mi líbí, že se inspirujeme minulostí a přetváříme ji pro současnost.
Medem glazovaný krocan musí bejt fakt výborný! Ale 1200 Kč za ingredience mi přijde docela dost… to si budu muset rozmyslet.
To je úžasnej recept! Neumím si představit, jak chutnal pečený páv, ale ten krocan zní taky skvěle. Určitě to zkusím uvařit.