Losos je sice docela tučná ryba, ale vydatná, a proto zasytí. A když si k ní dáte pečenou nebo grilovanou zeleninu, zdravá večeře je na světě.
Suroviny:
2–4 kousky lososa
1 velký pomeranč
čerstvě mletý pepř
sůl
citronová šťáva
olivový olej
1 palička česneku
pár snítek čerstvého rozmarýnu
Postup:
Lososa si důkladně osušte papírovými kuchyňskými utěrkami. Lehce ho ze všech stran potřete olivovým olejem smíchaným s citronovou šťávou a opepřete ho. Připravte si pekáček nebo pečicí plech a vystelte ho pečicím papírem.
Bez něj by se ryba připálila. Uložte jednotlivé kousky na pečicí papír a obložte ho nakrájeným pomerančem, rozpůlenou paličkou česneku a rozmarýnem. Troubu si rozehřejte na 190 °C. Lososa dejte péct zhruba na sedm minut, pak ho vyndejte a osolte ho.
Opět ho pečte ještě zhruba deset minut. Nakonec ho potřete upečeným česnekem. Půjde krásně roztírat. Podávejte s pečenou nebo grilovanou zeleninou, tu už ale rozhodně nesolte.
Náš tip
K lososovi si můžete udělat dip z jogurtu, citronové šťávy a trochy pečeného česneku.