Recepty na bažanta pečeného nadivoko si jsou velice podobné a hospodyňky se jen dohadují o počtu kuliček pepře a nového koření. Co víme určitě, nikdy by jich nemělo být zbytečně moc
Ingredience
1 bažant, 2 mrkve, 1/3 celeru, 300 g slaniny, 7 kuliček pepře, 7 kuliček nového koření, 3 kuličky jalovce, 1 bobkový list, 1 menší lžíce sádla, 100 až 200 ml červeného vína, sůl
Postup
Očistíme zeleninu a škrabkou si ji naporcujeme na plátky. Slaninu rozpustíme na pánvi, ale třetinu si necháme na později, přidáme zeleninu a koření a vše lehce osmahneme.
Pečlivě oškubaného a vykuchaného bažanta propláchneme v octové vodě a necháme ho dobře okapat. Bažanta naplníme většinou zeleniny se slaninou.
Do nádoby na pečení dáme sádlo, zbytek slaniny nakrájené na proužky, pak vložíme bažanta prsíčky dolů a okolo něj dáme zbylou zeleninu. Pečeme asi 1 hodinu, pak ho otočíme a pečeme ještě půl hodiny. Během pečení dle potřeby podléváme červeným vínem.
Nejlépe chutná s bramborovou kaší, kterou přelijeme vypečenou šťávou. Výborně se k němu také hodí šťouchané brambory s kysaným zelím.