Jedlé pečené kaštany se obvykle prodávají na vánočních trzích, ale připravit si z nich můžete velmi chutné pokrmy i doma.
Suroviny:
800 g vepřového bůčku
300 g jedlých kaštanů
250 ml bílého vína
150 ml masového vývaru
2 lžíce másla
2 lžíce medu
sůl, pepř
Postup:
V misce si promíchejte sůl, pepř, med a rozpuštěné máslo. Marinádou potřete bůček ze všech stran, nevynechejte ani kousíček. Přendejte ho do pekáče a podlijte ho vínem a vývarem. Pokud vývar nemáte, stačí maso podlít obyčejnou vlažnou vodou.
Dejte péct do trouby na 180 °C na 30 minut. Mezitím si do vroucí vody nasypejte z obou stran nařízlé kaštany, na středním plameni vařte 6 minut. Kaštany pečlivě oloupejte a přidejte je k masu. Maso s kaštany pečte ještě dalších 15–20 minut, dokud kaštany nebudou měkké.
Maso mezitím potírejte výpekem. Pokrm podávejte s vařenými nebo pečenými bramborami. Dozdobte bylinkou, kterou máte zrovna po ruce.