Suroviny:
1 lžíce vepřového sádla
2 vepřová kolena
4 lžíce plnotučné a dijonské hořčice
½ lžičky mletého pepře
2 lžičky kmínu
1 lžička mleté sladké papriky
10 stroužků česneku
4 střední cibule
10 kuliček nového koření a černého pepře
5 bobkových listů
500 ml černého piva a sůl
Postup:
Kolena ostrým nožem vykostíme a důkladně z obou stran osolíme. Obě hořčice smícháme spolu s mletým pepřem, lžičkou mletého kmínu, sladkou paprikou a na plátky nakrájeným česnekem.
Vše vetřeme do kolen, pak je zabalíme jako roládu, svážeme kuchyňským provázkem a dáme na 24 hodin do lednice.
Následující den dáme kolena do pekáčku, posypeme je zbylým kmínem, nakrájenou cibulí, novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem. Zalijeme pivem a 300 ml vody a přikryté pečeme dvě hodiny při 180–200 °C. Občas podléváme.
Pak odkryjeme a půl hodiny dopékáme dorůžova. Upečené koleno vyndáme z výpeku, šťávu slijeme, vyjmeme koření, zahustíme ji chlebem, rozmixujeme tyčovým mixérem a podle potřeby dochutíme.