Pečenému kolínku je těžké odolat! Nejlépe chutná s opečenými nebo šťouchanými bramborami.
Ingredience:
1 uzené vepřové koleno vcelku
2 cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce medu
1 lžíce mleté papriky
1 lžička kmínu
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
10 kuliček černého pepře
500 ml světlého piva
sůl a pepř podle chuti
Postup:
Koleno opláchneme pod tekoucí vodou a vložíme do velkého hrnce.
Přidáme jednu nebo dvě cibule rozkrojenou na čtvrtky, bobkový list, nové koření, pepř a trochu soli.
Zalijeme vodou tak, aby bylo koleno ponořené, a vaříme na mírném ohni cca 1,5 hodiny, dokud není maso měkké.
V misce smícháme hořčici, med, mletou papriku, kmín, prolisovaný česnek, sůl a pepř.
Cibuli nakrájíme na kolečka a rozprostřeme ji do pekáče.
Předehřejeme troubu na 200 °C.
Uvařené koleno vyjmeme a potřeme připravenou marinádou.
Položíme ho na cibuli v pekáči, podlijeme pivem a pečeme přibližně 45 minut.
Během pečení koleno pravidelně poléváme výpekem, aby získalo krásně křupavou kůrku.
Pečený koleno nemá chybu! Ale málem bych zapomněla na ten výpek, musí být pořádně křupavej.
Koleno je taková česká klasika, na kterou se vždycky těším. A s těmi bramborami… mňam!
Miluju kombinaci pečeného kolena a piva! Je to prostě klasika, která nikdy nezklame.
Pečené šunkové koleno zní jako skvělá volba na nedělní oběd. Už jen ta představa křupavé kůrky mi dělá hlad.