Slaďounký a vydatný recept na báječnou pečeni oceníte při přípravě nedělního rodinného oběda.
Suroviny na 4 porce – 800 g vepřového masa (nejlépe kýty) – 2 lžíce medu – 2 lžíce másla – 3 snítky tymiánu – hrst čerstvé petrželky – 1 lžíce nastrouhaného zázvoru – 500 g švestek – sůl, pepř
Postup
1. V malém rendlíku na mírném ohni smíchejte dohromady med, sůl, pepř, máslo, nastrouhaný zázvor a nasekané byliny. Vzniklou směs dobře vetřete do masa.
2. Maso vložte do hlubšího plechu nebo pekáče a kolem něj rozložte švestky, které omyjte, vypeckujte a rozkrojte napůl. Podlijte troškou vody nebo černého piva a přidejte zbytek medové směsi.
3. Pekáček zakryjte a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C na asi 75 minut. Pak maso odkryjte a dopečte ještě asi 5 minut.
4. Maso nakrájejte na plátky a podávejte, třeba se šťouchanými brambory.