Suroviny:
1 kg vepřové kýty
1 l zeleninového bujónu
2 cibule
1 snítek čerstvého rozmarýnu
4 stroužky česneku
1 lžička petrželky
1 lžička sušeného oregana
1 lžička mletého kmínu
3 lžíce olivového oleje
bylinková sůl
Postup:
Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte nahrubo. Vepřové maso důkladně očistěte a osušte papírovým ubrouskem. V misce smíchejte olivový olej s oreganem, kmínem, petrželkou, lisovaným česnekem a podle chuti osolte bylinkovou solí.
Takto připravenou marinádu promíchejte, důkladně jí maso pomažte ze všech stran a nechte minimálně hodinu uležet, nejlépe v ledničce.
Troubu předehřejte na 180 °C. Do pekáče nalijte trochu oleje, dno vysypte nakrájenou cibulí a podlijte zeleninovým vývarem. Maso potřete zbylou marinádou, přidejte snítku čerstvého rozmarýnu a přikryjte pokličkou nebo alobalem.
Dejte péct do vyhřáté trouby a podle potřeby podlévejte vývarem. Pečte doměkka přibližně hodinu. Jakmile je dostatečně měkké, sundejte pokličku nebo alobal a pečte ho dozlatova.
Pokud chcete s masíčkem podávat i opravdu skvělou šťávu, myslete na to, že základ je v dobrém mase a mírném podlití vývarem. Maso nesmí plavat. Je lépe raději vývar přidat než jej mít příliš. Pak by mohla být výsledná chuť nevýrazná.
Na pečení se samozřejmě hodí i jehněčí maso, pokud se pro něj rozhodnete, můžete jej česnekem prošpikovat. K pečeni se hodí bramborová kaše, ale zkusit můžete i celerovou. Pečeni můžete podávat i s bramborovým knedlíkem a špenátem, třeba z kopřiv.