Tato jednoduchá a pikantní portugalsko-mozambická úprava kuřete je založená na velmi pálivých papričkách „ptačí oko“ – druh papriček a ostrost pokrmu si ale zvolte podle své chuti.
Potřebujete:
✿ 1 kuře
✿ sůl
✿ ½ hrnku oleje
✿ 1 červenou papriku
✿ 4 chilli papričky
✿ 4 stroužky česneku
✿ 1 cibuli
✿ 1 citron
✿ 1 lžičku mleté sladké papriky
✿ ¼ lžičky mletého bobkového listu
✿ pár lístků bazalky a oregana
✿ mletý pepř
1. Kuře rozřízněte u hrudi a nařízněte mezi stehny a prsíčky tak, aby vytvořilo placatý tvar „motýlka“, osolte ho. Dva stroužky česneku prolisujte, promíchejte s olejem a směsí potřete maso. Nechte 2 hodiny marinovat v chladu.
2. Papriku a chilli papričky zbavte semínek, zbylý česnek a cibuli nakrájejte, přidejte citronovou kůru a šťávu, koření, bylinky, sůl a pepř a rozmixujte dohladka.
3. Kuře pečte při 200 °C 30 minut. Pak teplotu ztlumte na 180 °C, potřete kuře připravenou směsí a pečte doměkka. Podávejte s hranolky či rýží.