Důležitým doplňkem je také koření. To správné okořenění dodává totiž paštice její charakteristickou chuť. Nemějte strach, že byste paštiku zkazili. Klidně si koření dopřejte trochu víc.
Ingredience: 600 gramů libového bůčku, 4 vejce, 1 kelímek smetany na šlehání, 1 lžička vegety S špetka mletého nového koření, špetka muškátového oříšku, ½ lžičky soli, sádlo na vymaštění klasické formy na srnčí hřbet
Postup: Maso nejprve jemně umelte, přidejte k němu ostatní ingredience a důkladně promíchejte.
Takto připravenou směs nechte po dvě až tři hodiny odpočívat, a to nejlépe v lednici přes noc. Formu na srnčí hřbet vyložte alobalem, vymažte a masovou směs do ní vložte.
Vše překryjte alobalem a dejte do trouby v pekáči, do něhož předtím vlijete vodu. V takto připravené vodní lázni pečte paštiku při teplotě 175°C po dobu asi 1 hodiny. Ke konci pečení můžete alobal nahoře rozevřít. Udělá se kůrčička.
Po upečení vše vyklopte a nechte chladnout. K paštice je výborná cibulová marmeláda.
Připravíte ji tak, že na lžíci másla podusíte doměkka šest červených cibulí nakrájených na kolečka. Trvá to asi půl hodiny.
Poté do směsi přilijte 3 lžičky červeného vinného octa, 2 lžíce tmavého přírodního cukru, tymián a vařte ještě třicet až čtyřicet minut, až směs zkaramelizuje a tekutina se odpaří. Osolte, opepřete a nechte vychladnout.