Pro další sváteční obědy je skvělou volbou krůta. Servírujte ji celou na míse s plátky pomeranče.
Potřebujete:
✿ 1 krůtu
✿ 1 svazek rozmarýnu
✿ 1 palici česneku
✿ 150 g másla
✿ 70 g dijonské hořčice
✿ 60 ml olivového oleje
✿ sůl
✿ 1,5 l kuřecího vývaru
✿ 90 g medu
✿ 10–12 kostek ledu
✿ 35 g hladké mouky
1. Krůtu omyjte a do břišní dutiny dejte svazek rozmarýnu a přepůlenou palici česneku. Nohy svažte, jemně oddělte kůži na prsou od masa, abyste vytvořili kapsu. Tu pak naplňte máslem a hořčicí. Krůtu dejte do pekáče na mřížku, potřete olejem a osolte.
2. Přilijte 500 ml vývaru, přiklopte alobalem a pečte na 180 °C asi 3 hodiny. Alobal odklopte a pečte 45 minut a každých 15 minut potírejte výpekem. Vyndejte, vyjměte rozmarýn a česnek a potřete medem.
3. Vypečenou šťávu přelijte do kastrolu s kostkami ledu a počkejte, až se oddělí tuk a začne tuhnout. Dvě lžíce tuku vraťte do pekáče, přisypejte mouku a na středním ohni umíchejte jíšku.
Šťávu smíchejte s 1 l vývaru, pomalu ji přilévejte do jíšky, prošlehejte a 4–5 minut povařte.
Vánoční krůta je opravdu lahůdka! Skvělé, že jste tam zmínili i ty plátky pomeranče, ty tomu dodají šmrnc.
No to vypadá dobře! Já sice moc nepeču, ale tuhle krůtu snad zkusím. Díky za inspiraci!