Tradiční svatomartinská husa je na sváteční tabuli neohrozitelnou královnou, která všem u stolu už od středověku udělala radost. Vždyť záhy po její konzumaci začínalo období adventního půstu.
Ingredience:
● 1 husa (2–3 kg)
● 2 jablka
● 2 cibule
● 2 stroužky česneku
● sůl
● pepř
● majoránka
● kmín
● 500 ml vody
Postup:
Husu omyjte, osušte a vnitřek osolte. Jablka spolu s oloupanou cibulí nakrájejte na hrubší měsíčky a husu jimi naplňte. Ostatní kořemí vsypte do hrnku, zalijte trochou vody a mašlovačkou touto směsí důkladně potřete celou husu, a to i zespoda.
Vložte do pekáče, podlijte vodou a pečte při 180 °C přibližně 120 minut, ale v případě potřeby klidně ještě o 30 min déle – řiďte se křehkostí masa. Pravidelně husičku podlévejte výpekem. Podávejte s nadýchanými knedlíky nebo slovenskými lokšemi a se zelím.
Příprava: 3 hod
Cena: 500 Kč
Vypadá to lahodně! Mám hrozně ráda tyhle tradiční recepty. Určitě to zkusím udělat podle tohoto návodu.