Tradiční svatomartinská husa je královnou sváteční tabule. Dopřejte si ji třeba se slovenskými lokšemi.
Ingredience:
● 1 husa (2–3 kg)
● 2 jablka
● 2 cibule
● 2 stroužky česneku
● sůl
● pepř
● majoránka
● kmín
● 500 ml vody
Postup:
Husu omyjte, osušte a vnitřek osolte. Jablka s oloupanou cibulí nakrájejte na hrubší měsíčky a husu jimi naplňte. Ostatní koření vsypte do hrnku, zalijte trochou vody a mašlovačkou touto směsí potřete celou husu i zespoda.
Vložte do pekáče, podlijte vodou a pečte při 180 °C asi 2–2,5 hodiny. Řiďte se křehkostí masa. Pravidelně husičku podlévejte výpekem. Podávejte s knedlíky nebo slovenskými lokšemi a se zelím. Červené není tak kyselé, bílé je pikantnější. Zkusit můžete také špenát s česnekem.
Příprava: 3 hod
Cena: 500 Kč
No, ja sem na vaření spíš levá, ale tohle bych mohla zkusit. Když to jde podlít výpekem, tak to snad nepřipálím.
Miluju pečenou husu a tahle receptura vypadá skvěle! Určitě vyzkouším ty slovenské lokše jako přílohu, bude to zajímavá změna.