O vánočních svátcích si na ní pochutnávají v Irsku.
Ingredience:
1 husa
2 pomeranče
2 jablka
2 cibule
6 stroužků česneku
1 lžička sušeného rozmarýnu
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžíce medu
1 lžíce soli
1/2 lžičky pepře
1/2 lžičky mleté skořice
250 ml bílého vína
1/2 lžičky mletého kmínu
1 lžíce octa
Postup:
Husu umyjte a osušte. Kůži na několika místech nařízněte.
Pomeranče omyjte. Z poloviny vymačkejte šťávu, druhou polovinu nakrájejte na plátky, stejně jako jablka. Cibule nakrájejte na čtvrtky, česnek rozmačkejte.
Smíchejte sůl, pepř, kmín a skořici. Směsí důkladně potřete husu uvnitř i zvenku.
Do vnitřku husy vložte část jablek, pomerančů a cibule. Přidejte rozmarýn a tymián. Zbytek ovoce a cibule rozmístěte kolem husy do pekáče. Přidejte rozmačkaný česnek.
Předehřejte troubu na 180 °C. Husu vložte do pekáče, pokapejte medem a přilijte trochu vína.
Pečte husu přibližně 3 hodiny. Každých 30–45 minut ji polévejte vypečeným tukem a šťávou, aby zůstala šťavnatá.
Na posledních 15 minut můžete husu potřít glazurou z pomerančové šťávy s trochou octa a medu, kterou zahřejte a nechte zhoustnout.
Recept zní fakt dobře, ty pomeranče s jablkama a kořením musí k huse sedět parádně. Možná malá změna na naše tradiční menu.
Vidíš, já sem nikdy nezkoušela péct husu s pomerančem a medem, ale asi to bude super zkusit přes svátky.
Díky za recept, vypadá to velmi chutně! Pečení s ovocem a bylinkami je skvělá kombinace, to musím vyzkoušet.
Hej to zní fakt dobře! Už jako malá sem měla ráda vánoční pečeně a tahle husa by mohla bejt parádní.
Tohle vypadá jako nádherný recept na vánoční hostinu! Miluju kombinaci sladkého medu a voňavého rozmarýnu, určitě to zkusím.