Upéct dobrou kachnu, která se bude rozplývat na jazyku, je jednodušší, než se zdá.
Suroviny na 4 porce
– 1 kachna o váze asi 1,8 kg
– sůl
– 3 až 4 lžíce celého kmínu
– 400 g sterilovaného červeného zelí
– 100 ml červeného vína
– 2 lžíce tekutého medu
– bramborový knedlík k podávání
Postup
1. Očištěnou kachnu opláchněte, odstraňte biskupa, hodně osolte a okmínujte na povrchu i uvnitř a vložte do pekáče. Podlijte trochou vody, přiklopte víkem a pečte po obou stranách dozlatova při teplotě 120 ºC asi 5 hodin. Ke konci pečení víko sundejte, aby se udělala kůrčička.
2. Tučnější části během pečení mírně propichujte vidličkou, aby se sádlo dobře vypeklo. Kachnu během pečení přelévejte výpekem, aby se méně tučné části nevysušily.
3. Mezitím, co se kachna peče, si připravte zelí. Vyklopte ho i s lákem do hrnce, přidejte sůl i kmín a mírně zalijte vodou. Duste doměkka, aby se tekutina zredukovala.
Když je zelí měkké, podlijte ho vínem, opět 10 až 15 minut duste a nakonec vmíchejte med, případně trochu soli a za občasného míchaní 5 minut povařte.
4. Kachnu podávejte společně se zelím a bramborovým knedlíkem. Porce můžete ozdobit čerstvými bylinkami.