Tradiční francouzská kachna na pomerančích zaručeně potěší chuťové pohárky!
Suroviny:
1 celá kachna
sůl a pepř
3–4 pomeranče (2 na šťávu a 1–2 na ozdobu)
1 citron (na šťávu)
3 lžíce cukru (ideálně třtinový)
150 ml bílého vína
100 ml zeleninového vývaru
1 lžíce vinného octa
30 g másla
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Kachnu osolte a opepřete.
Položte kachnu prsy nahoru do pekáče, podlijte trochou vody a pečte 1,5–2 hodiny.
Připravte si omáčku. Dva pomeranče a citron vymačkejte. Na pánvi rozehřejte cukr. Přidejte vinný ocet a šťávu z pomerančů i citronu. Nechte povařit. Přilijte víno a vývar. Vařte, až se omáčka zredukuje na polovinu. Nakonec přidejte máslo.
Když je kachna hotová, vyjměte ji z trouby a nechte odpočinout. Mezitím si nakrájejte pomeranč.
Porce kachny přelijte omáčkou a ozdobte plátkem pomeranče.
No páni, to vypadá fakt lahodně! Myslím, že si to musím zkusit uvařit, třeba bude manžel překvapenej. Francouzská kuchyně mě poslední dobou začíná bavit.
Ty jo, tohle bych si dala! Asi se budu muset vydat do Francie, abych si dala opravdovou verzi. Ale vyzkouším i doma, vypadá to jednoduše.
Miluju kachnu na pomerančích. Zní to jako něco, co bych chtěla uvařit doma pro svoji rodinu. Doufám, že se mi to povede stejně dobře!
Toto francouzské jídlo vypadá naprosto božsky! Už se těším, až ho vyzkouším po nedělním běhání, určitě bude stát za to!