Suroviny:
4 velká a pevná jablka
hrst nakrájených lískových nebo vlašských ořechů
hrst sušeného ovoce podle chuti (rozinky, brusinky, třešně, meruňky)
2 lžíce cukru nebo medu
špetka mleté skořice
citronová šťáva (nebo pomerančová)
Postup:
Z jablek postavených na bubáku opatrně vykrojte stopku i s jaderníkem, dobře to jde speciálním nástrojem nebo malým, ostrým nožem. Dávejte pozor, abyste jablka neprořízla úplně.
Dužinu jablek opatrně trochu vydlabejte, nejlépe malou lžičkou s ostřejšími hranami, abyste měla prostor pro náplň. Troubu předehřejte na 160 °C.
Sušené ovoce promíchejte s cukrem, kořením a šťávou. Vložte náplň do jablek, postavte je do zapékací formy, podlijte trochou vody, vložte do formy a pečte asi 40 minut, až budou jablka měkká, opečená a náplň dobře prohřátá.
Jablka můžete naplnit i tak, že seříznete vršek i se stopkou a jablka pak budete moci pohodlněji zbavit jaderníku a vydlabat je. Až je naplníte, přikryjte je odkrojenými vršky a ty přichyťte párátkem.
Taková mňamka, mám chuť to hned zkusit. Myslím, že s meruňkami by to mohlo být perfekt.
Hele, pečený jabka s ořechama, to je prostě bomba! Přemýšlím, že bych tam zkusila dát i nějakej likér, to by mohlo bejt fajn.
Zní to jednoduše a chutně, určitě si je udělám na příští večeři. Mám ráda, když je v receptech prostor pro kreativitu, díky sušenému ovoce je to paráda.
Pečená jablka s ořechy jsou skvělou volbou pro chladné podzimní večery. Navíc je recept snadný a suroviny jsou běžně dostupné. Už se těším, až je vyzkouším s dětmi na víkend.