Suroviny:
1 husa o váze 3–4 kg
sůl, kmín
3 jablka
2 hrušky
hrst švestek
Na zelí:
4–5 šalotek
2lžíce másla
3 lžíce třtinového cukru
2 sterilovaná červená zelí
kmín, sůl
100 ml červeného vína
Postup:
Husu důkladně ze všech stran osolíme – sůl se snažíme do všech záhybů vetřít – a okmínujeme. Do břišní dutiny dáme jedno na dílky pokrájené jablko, dáme do pekáče a necháme přes noc uležet – sůl prostoupí masem a to bude po upečení rovnoměrně slané.
Druhý den husu dáme péct na 5 hodin do trouby předehřáté na 170 °C. Během pečení podléváme. Když je maso poloměkké, husu obložíme zbylými jablky bez jádřinců. Na posledních 20 minut přidáme hrušky a švestky.
Na zelí nasekáme šalotky najemno a asi 5 minut je opékáme na rozpáleném másle. Vsypeme cukr a necháme jej zkaramelizovat. Teprve pak do hrnce dáme scezené, okapané, pokrájené zelí (lák uschováme), kmín a víno.
Dolijeme uschovaným lákem a případně vodou, aby bylo zelí ponořené. Vaříme doměkka, dochucujeme cukrem, aby se vždy varem rozpustil. Měkké zelí osolíme a chuť dotáhneme cukrem.