Suroviny:
1 husa
sůl, kmín
Na zelí:
2 sklenice červeného zelí
1 brambor pepř
1 lžíce sádla
sůl
1 cibule
1 lžička cukru
1 lžíce brusinkové šťávy
2 lžíce sádla
1 jablko
Postup:
• Připravenou husu osolte zevnitř i zvenku a pořádně posypejte kmínem. Vložte ji do pekáče a zalijte na 3 cm vodou. Přiklopte horním pekáčem nebo přetáhněte alobalem a dejte husu nejprve podusit na plotnu. Bude křehčí a šťavnatější.
• Podle velikosti husy to zabere hodinu a půl i déle. Když bude šťávy málo, dolijte případně trochu vody. Občas vyzkoušejte píchnout vidličkou, jestli už maso změklo. Až její hroty bez problémů zajedou dovnitř, je vaše husa připravená na pečení.
• Ve stejném pekáči i se šťávou ji přesuňte do trouby předehřáté na 190 °C.
• Během pečení nemusíte husu otáčet, pouze ji pravidelně polévejte výpekem. Přibližně po hodině až hodině a 20 minutách bude husa upečená. Poslední půlhodinu předtím, než ji vytáhnete z trouby, už nepolévejte, aby se kůžička vypekla dokřupava.
• Ke konci pečení si připravte zelí. Nakrájejte cibuli nadrobno a pomalu ji orestujte na rozpáleném sádle nebo oleji dozlatova. Posypejte lžičkou cukru a nechte trochu zkaramelizovat.
• Přidejte okapané zelí, nastrouhané jablko, nastrouhaný syrový brambor a trochu brusinkové šťávy. Nechte pod pokličkou dusit 30 minut – jablko a brambor se mezitím rozdusí a zmizí a brambor zelí zahustí.
• Husu rozdělte nůžkami na drůbež na jednotlivé porce a podávejte se zelím. Jako přílohu můžete zvolit bramborové knedlíky nebo lokše.
• Pokud je vaše rodina spíš menší a nechce se vám péct celou husu, zkuste koupit husí stehna. Budou rychleji hotová a alespoň nemusíte váhat, komu vybrat jaký kousek.