Naši němečtí sousedé si na Štědrý den pochutnávají na huse nebo kachně.
Suroviny:
1 husa bez drobů
3 jablka
3 lžíce medu
1 citron
1 pomeranč
50 g přepuštěného másla
1 lžíce kmínu
sůl
Postup:
Husu očistěte, omyjte a osušte. Zvenku i zevnitř ji pořádně osolte. Jablka bez jádřinců nakrájejte na měsíčky nebo silnější kolečka. Pomeranč a citron taktéž nakrájejte na silnější kolečka. Společně s jablky je vložte do husy.
Co se do ní nevejde, dejte vedle husy do pekáče. Položte ji do pekáče a tučnější části na několika místech propíchněte vidličkou.
Poté ji bohatě posypejte kmínem, podlijte vodou, příklopte pokličkou a pečte při 170 °C doměkka, to přibližně trvá tři až čtyři hodiny.
Nezapomeňte pravidelně husu podlévat výpekem. Je-li výpeku hodně, slijte ho do hrnečku. Půl hodiny před koncem pečení odstraňte pokličku a husu potřete přepuštěným máslem a trochou medu.
Náš tip
Med můžete nahradit javorovým sirupem.