Suroviny:
700 g mletého hovězího masa
1 plechovka sekaných rajčat
3 mrkve
250 g hrášku
pepř
500 ml hovězího vývaru
sůl
3 lžíce hladké mouky
1 cibule
200 g cheddaru
2 lžíce oleje
Na brambory:
500 g brambor
2 lžíce másla
mléko
sůl
Postup:
Cibuli i mrkev nakrájejte nadrobno. V pánvi nechte na rozpáleném oleji několik minut restovat cibuli, a jakmile zesklovatí, přidejte k ní mrkev. Po 5 minutách přidejte mleté maso a vařečkou ho rozmělněte na menší kusy.
Osolte, opepřete a lehce zaprašte hladkou moukou. Na závěr přidejte plechovku rajčat, přilijte hovězí vývar, přikryjte pánev pokličkou a vše duste asi 20 minut. Na poslední 3 minuty přidejte do směsi hrášek.
Brambory nakrájejte, uvařte je doměkka, slijte vodu a přidejte do nich máslo a mléko. Ručním šlehačem vytvořte hladké bramborové pyré.
Zapékací mísu vytřete olivovým olejem a přelijte do ní masovou směs. Gumovou stěrkou ji uhlaďte, posypejte strouhaným cheddarem a rozprostřete na ni bramborovou kaši.
Můžete použít i cukrářský sáček, díky kterému bude pokrm hezký na pohled. Koláč pečte asi 20 minut, než bramborová vrstva lehce zhnědne. Podávejte ho ještě teplý, posypaný čerstvou pažitkou.
Tip!
Do bramborové kaše můžete přimíchat 2 lžíce strouhaného parmezánu.
No jo, pastýřskej koláč, to zní dobře! Nejvíc mě zaujalo, že se tam přidává cheddar, to asi bude pěkně vyhóřít, co říkáte?
Tento recept na pastýřský koláč vypadá opravdu dobře, zvažuji ho nejen na oběd, ale i na večeři. Kombinace hovězího masa a bramborové kaše je vždycky sázka na jistotu.
Pastýřský koláč je super jídlo na podzimní večery! Je skvělé, že obsahuje cheddár, protože miluju sýry. Možná bych do něj přihodila i trochu brokolice.