Suroviny na 1 várku:
● 180 g poh. mouky
● 1 lž. rumu
● 150 g poh. krupice
● 3 jablka
● 100 g tuku
● 1 lžič. psyllia
● 20 g bezlep. nápoje
● 100 ml vody
● 5 lž. medu
● ½ lžič. sody
● 3 lž. fruktózy nebo 2 lž. cukru
● 80 g vlašáků
● 2 lž. kakaa
● 1 lžič. skořice
● 1 lžič. mlet. badyánu
● ¼ lžič. mlet. zázvoru
● ¼ lžič. mlet. hřebíčku
Postup:
Troubu předehřejeme na 200 °C. Formičky na muffiny nebo bábovičky vytřeme tukem a vysypeme pohankovou moukou. Těsta je zhruba 1 kg, perník při pečení nabude.
Pohankovou mouku a krupici prosejeme do misky, přidáme bezlepkový nápoj v prášku, sodu a vše dobře promícháme.
Vedle v hrnku smícháme psyllium s vodou a počkáme asi tři minuty, pak se změní v hmotu podobnou vaječnému bílku. Do druhé misky nastrouháme jablka, přidáme med, fruktózu nebo cukr, rum, mleté nebo drcené vlašské ořechy a koření.
Zamícháme, přidáme namočené psyllium a opět dobře promícháme. Do směsi vmícháme směs sypkých přísad. Husté těsto pomocí gumové stěrky přemístíme do pečicí formy. Pečeme30–40 minut při 180 °C. Vyklopíme a necháme chladnout pod utěrkou.
Podáváme posypané skořicovým cukrem. Výborně chutnají s meruňkovým džemem nebo povidly.