nejsem sama
Úvod
Krása a zdraví
Recepty
Nápady
Magický svět
Cestování
Partnerské vztahy
Příběhy
Domů     Ovocné léto je konečně tady!
Ovocné léto je konečně tady!
Osvědčená klasika, ale i méně tradiční druhy vám jistě udělají radost.

Také se každý rok těšíte, až naplníte skleničky všemi těmi dobrotami ze zahrady? Na zahradě toho dozrává hodně, a tak se pusťte do ovocného kouzlení.

Díky letošní proměně počasí je trošku složité dopředu určit, co bude v jakém období dozrávat. Všechno máme totiž posunuté. Nicméně už teď je jisté, že je za dveřmi sezona borůvek a dalšího drobného ovoce.

Schovejte si také trochu léta na později, možností zpracování úrody je nespočet. Drobné lesní jahody jsou dobré nejen na ozdobu moučníků. Možností, jak připravit marmeládu je opravdu spousta. Ovoce ale musí být vždy plně dozrálé. Kromě tradičního ovoce lze vsadit třeba na rakytník a na zahuštění použít jablka či hrušky. Nejen marmelády a zavařeniny, ale i sirupy, ovocné kůže a vína. To vše lze z ovoce vyrobit. Borůvky jsou skvělé pro naše zdraví a také báječně chutnají. Oblíbená tradice: Dřín obecný (Cornus mas) Oblíbená tradice: Zimolez kamčatský (Lonicera kamtschatica) Oblíbená tradice: Muchovník Lamarckův (Amelanchier lamarckii) Oblíbená tradice: Borůvka chocholičnatá (Vaccinium corymbosum) Oblíbená tradice: Angrešt (Ribes uva-crispa) Oblíbená tradice: Rybízy (Ribes sp.) Ovocné popínavky: Aktinídie význačná (Actinidia arguta) Ovocné popínavky: Klanopraška čínská (Schiandra chinensis) Ovocné popínavky: Réva vinná (Vitis vinifera) Nejsou náročné na pěstování, ale i tak jim dopřejte vhodné podmínky. Klasická borůvka je oproti té kanadské dvakrát menší. Šťavnaté jahody nikdy nezklamou, nezapomeňte ale ani na další ovoce. Do limonády patří nejen ovoce, ale i voňavé bylinky. Při výsadbě se řiďte tím, kolik úrody jste schopni zpracovat.

Když nemáte ovocnou zahradu

Plně dozrálé ovoce na slunci je odměnou pro každého pěstitele. Čerstvě utržený rybíz, krásně dozrálé maliny, jahody nebo první angrešt jsou prostě to pravé pro každého milovníka čerstvých vitaminů.

Jenže ne každý má to štěstí a má vlastní zahradu. Pokud se nechcete vzdávat vlastnoruční sklizně, vydejte se s celou rodinou na samosběr.

I když třeba počasí nebude sběru zrovna přát, můžete si na místě většinou koupit už naplněné košíčky. Jestli se ale na čas strávený na ovocné plantáži těšíte, začněte už dopředu procvičovat ruce.

A co všechno si můžete na plantážích nasbírat? Kromě tradičních jahod a rybízu už objevíte také pěstitele muchovníku. Někdy vás dokonce sadaři pustí i na sběr tradičního ovoce v podání jablek i hrušek.

Vlastní je nejlepší

Asi všichni víme, že vlastní sklizeň chutná nejlépe. Je to nejspíše tím, že máme k vlastnoručně vypěstovaným rostlinám vytvořený vztah, vážíme si jich a sklízíme je v plné zralosti.

V případě, že se chystáte své ovoce zpracovat do podoby džemů či zavařenin nebo je chcete zamrazit, vždy myslete na to, že se k tomuto účelu hodí jen to nejkvalitnější ovoce. Tedy to důkladně vyzrálé, bez plísně a větších otlačenin.

Ačkoli se hlavně v minulosti tradovalo, že se do marmelád a sirupů dá zpracovat i ovoce, které má „sezonu“ za sebou, není tomu tak. Do skleniček patří opravdu jen to nejkvalitnější ovoce, a tak si dejte záležet.

Co zrovna dozrává

Je toho celkem hodně. Nejčasnější odrůdy kamčatských borůvek se sklízejí už od května, polopozdní a pozdní odrůdy ale dozrávají i v červnu nebo červenci.

Právě teď se blíží hlavní doba sklizně borůvek chocholičnatých, kterým se neřekne jinak než kanadské. Zatímco plody raných odrůd začnou modrat už v červnu, polopozdní začnete sklízet nejspíše až od poloviny července.

A ty pozdní si užijete na konci prvního prázdninového měsíce nebo dokonce až v srpnu. V teplejších oblastech ale letos toto pravidlo tak úplně platit nebude a je klidně možné, že už v červenci budou sklizené i pozdní odrůdy.

Kromě těchto stálic stále dozrávají jahody a léty osvědčený angrešt a rybíz. V červenci se snažte předhonit ptáky, ti se totiž slétnou na modře fialové plody muchovníku. Tento keř nebo také strom je pro ptactvo stejným lákadlem jako borůvky.

Skvělé polotovary i hotové výrobky

Jakmile na zahradě dozraje první šťavnatý plod, začne teprve to správné léto. Byla by škoda nechat sklizeň jen tak na větvích přezrát. Většina ovoce se dá zpracovat nebo alespoň uchovat.

„Drobné“ versus „velké“

První jarní i časné letní ovoce většinou sklízíme rovnou do pusy, a pokud máte přebytky, které jen tak nesníte, určitě se pusťte do jeho zpracování.

Ačkoli červen a červenec patří spíše drobnému ovoci, na začátku července už dozrávají první letní odrůdy jabloní.

Ovšem ani v jejich případě nepočítejte s dlouhodobým uchováním v čerstvém stavu. Časné ovoce se buď musí sníst, nebo velmi brzy zpracovat.

I když jste u podzimních a zimních odrůd jablek a hrušek jistě zvyklí na skladování v rozsahu několika týdnů až měsíců, u letních odrůd na to zapomeňte.

Letní jablka většinou vydrží v dobré kondici sotva pět dní po sklizni. Není tedy na co čekat, a plody vaší zahrady proto zpracujte co nejdříve.

Zamrazit nebo povařit

Jednou z možností, jak uchovat drobné ovoce, je mražení. Tento způsob je vhodný jak pro jahody, tak i pro borůvky, maliny, muchovník, ostružiny i rybíz.

Víte, jak to ale dělat správně? Ovoce opláchněte studenou vodou a nechte několik hodin oschnout.

Poté ho v jedné vrstvě rozprostřete na tác, který zakryjte igelitovým sáčkem a dejte zamrazit. Teprve potom ovoce nasypte do označených sáčků.

Protože nepřimrzne k sobě, bude se vám s ním pracovat mnohem lépe. Další možností zpracování ovoce bude výroba sirupů, ovocných kůží, pečeného čaje a příprava džemů i zavařenin.

V poslední době se také opět vrací výroba skvělého domácího ovocného vína. Vlastní ovoce vás prostě bude bavit.

Drobné ovoce je nejlepší

Žádná zahrada není nafukovací, naštěstí se drobné ovoce vejde úplně na každý pozemek, dokonce i na terasu nebo balkon. Výhodou drobného ovoce je, že ho můžete pěstovat nejen na zahradě, ale i na balkonu či parapetu.

I když nás pěstování drobného ovoce baví hlavně v posledních dvaceti letech, ani v minulosti na českých zahradách nechybělo. Jaké si vypěstovat a kolik rostlin potřebujete pro pořádnou sklizeň?

Rostliny s neomezenými možnostmi

Víte, že některé druhy drobného ovoce běžně pěstujeme na okrasné zahradě a vlastně je za „jedlé“ ani nepovažujeme?

Když se v dubnu podíváte na záplavu zlatavých kvítků na větvích dřínu obecného, na bohaté hrozny květů muchovníku nebo třeba na podzimní zbarvení listů temnoplodce, nebudete na pochybách.

Tyto rostliny umí mnohem více než jen vytvořit zdravé plody plné vitaminů a minerálů. Za okrasnou se dá konečně považovat i borůvka chocholičnatá.

Zatímco v květnu její větve ozdobí čistě bílé měchýřkovité květy, na podzim se listí, ještě před tím, než opadá, zbarví do odstínů růžově karmínové barvy.

Galerie klasiky i zajímavých novinek

Je úplně jedno, jestli radši zvolíte odrůdy, které na zahradě pěstovaly už naše babičky, nebo dáte přednost moderním odrůdám. Bavit vás budou všechny.

Pokud máte na zahradě místo navíc, určitě si pár netradičních odrůd vysaďte. Už dávno neplatí, že plody rakytníku musejí být jen oranžové, zajímavé budou i odrůdy žlutoplodé.

I když už třeba rybíz nebo angrešt považujete za naprostou zahradní klasiku, která nemůže ničím překvapit, ani tady šlechtitelé nezaostávají. Zkusili jste odrůdu rybízu s lehce růžovými plody?

Zajímavý sortiment vás čeká i u zahradního kiwi, aktinídie význačné. Její odrůdy se mohou pochlubit plody nadměrně velkými nebo třeba načervenalými.

Ovoce mnoha tváří

Pokud nemáte s pěstováním drobného ovoce zkušenosti, určitě si v první řadě ujasněte, k jakému účelu rostliny využijete. Pokud chcete sklízet a rovnou jíst bez větších plánů na zpracování a uchování, bude vám stačit jen pár rostlin.

Co ale dělat, když máte rodinu a máte v plánu ovoce zavařovat i používat při pečení? Pokud se zaměříme například na oblíbené borůvky, velkou sklizeň očekávejte od šesti keřů.

Ty ostatně časem přerostou dospělého člověka. Můžete z nich vyrábět i džemy nebo je dokonce zamrazit a během zimy si upéct ten nejlepší borůvkový koláč.

U rybízu a angreštu se větší sklizně dočkáte už při výsadbě tří rostlin, v případě maliníku zainvestujte do deseti až patnácti sazenic. S množstvím to naopak nemusíte přehánět u muchovníku, který postačí i v jediném kusu.

To pravé borůvkobraní

Modré, typicky ojíněné plody máme zažité hlavně jako lesní ovoce. Už dávno na ně ale nemusíme chodit do lesa, kde porosty borůvčí pomalu, ale jistě mizí.

Pokud hledáte drobné ovoce, která vás bude bavit díky neskutečně širokým možnostem použití, určitě dejte zelenou borůvkám. Tento antioxidant podporující naše zdraví si prostě zaslouží čestné místo na každé zahradě.

Brusnice, nebo kanadská borůvka?

Jen málokdo v dětství nezažil sběr borůvek v lese. Pro spoustu rodin to byla po dlouhá léta letní tradice, díky které byste v každé domácnosti našli poctivé zavařeniny a během léta i ty nejlepší koláče.

Jenže bujné borůvčí pomalu a jistě mizí, a to málo, které zbylo, už je přece jen lepší nechat bez povšimnutí lesům. Pokud stále ještě nepatříte mezi hrdé pěstitele o dost mohutnějších severoamerických borůvek chocholičnatých, určitě se mezi ně rychle zařaďte.

Sklizeň ze vzrostlého keře kanadské borůvky dosahuje několika kilogramů. Navíc můžete výsadby zkombinovat díky odlišné plodnosti různých odrůd tak, že budete sklízet od konce června až do konce srpna.

Každá je trochu jiná

Na zahradě můžete pěstovat dokonce i brusnici borůvku, tedy klasickou lesní borůvku. I sazenice tohoto polokeře už najdete v nabídce zahradních center.

Její příbuzné, borůvce chocholičnaté je často vyčítáno, že obsahuje méně léčivých látek a že její chuť není tak výrazná. Ačkoli jsou mezi těmito dvěma různými druhy opravdu rozdíly, i tak vezměte borůvku kanadskou na milost.

Její pěstování na zahradě je oproti našemu lesnímu druhu snazší, navíc se dočkáte bohatší sklizně.

Na zahradu i do nádob

Protože je borůvka chocholičnatá opravdu hodně prošlechtěná, dočkáte se mnoha zajímavých odrůd. Ty se liší nejen termínem zralosti, ale třeba také velikostí plodů, jejich barvou nebo třeba celkovým vzrůstem.

Do nádob volte odrůdy dorůstající něco málo kolem metru, z těch mohutnějších si založte „plantáž“.

Klamou vlastním „tělem“

Není borůvka jako borůvka. Některé tak sice vypadají, ve skutečnosti ale jde o jiné plody.

Jejich plody jsou těm borůvkovým hodně podobné, přesto se nejedná o příbuzné rostliny. Jaké rostliny si můžete s borůvkami splést a co od nich můžete očekávat?

Indiánská borůvka

Některé rostliny nadělují natolik podobné plody, že si vysloužily i lidové označení borůvka. Ta indiánská roste v Severní Americe a není to nic jiného než muchovník.

Jeho fialově modré plody obsahují kromě vody a cukru vitaminy A, C, E a vitaminy skupiny B. I když jsou samozřejmě nejlepší čerstvě sklizené, dají se také sušit, zamrazit či z nich vyrábět chuťově zajímavé sirupy a džemy.

Kamčatská borůvka

O borůvku se nejedná ani v tomto případě, ve skutečnosti jde o zimolez kamčatský. Jeho plody jsou podobně modré jako borůvky, ale jsou o trochu kyselejší.

Mohou být oválné nebo podlouhlé. Obsahují hlavně vitaminy C a B a připravíte z nich velice zajímavé džemy. Sušené se pak přidávají do snídaňových směsí a využít je můžete například i do báječného pečeného čaje.

Jak na ně?

Pěstování borůvek není žádná věda. Jakmile si vyberete ty správné odrůdy, máte skoro vyhráno. Abyste se ale opravdu stali úspěšnými pěstiteli borůvek, snažte se svým rostlinám dopřát ideální podmínky.

Slunce i občasná zálivka

Tyto keře jsou podobně jako jiné opadavé dřeviny poměrně plastické. Plodit budou bohatě na slunci, ale zvládnou to i v polostínu.

Na přímý úpal je nesázejte, ostatně i tmavý stín pro ně nebude ideální. V sušší kamenité půdě jim dopřejte důkladnou zálivku, zvláště mladé, čerstvě vysazené rostliny chvíli rozmazlujte.

Hlavně kyselé pH

Základem úspěšného pěstování borůvek je kyselá půda. Té dosáhnete hned několika způsoby.

Buď si spolu s borůvkami pořídíte i speciální substrát pro kyselomilné ovoce (většinou nazvané jako substrát pro borůvky a brusinky) nebo půdu okyselíte rašelinou.

Ať zvolíte jakýkoli postup, kyselý substrát vždy smíchejte s původní zeminou, jedině tak borůvky prokoření do okolí.

Rašelinu můžete alespoň částečně nahradit také domácí listovkou. Tento lehký materiál dobře poslouží také na mulčování záhonu, borůvky mají rády důkladnou přistýlku. Kromě listovky je možné použít i jemnou mulčovací kůru.

Péče na jaře

Podobně jako jiné ovocné dřeviny, i borůvky jsou vděčné za občasný řez. V tomto případě bude snadný. V dubnu stačí odstranit až u země celé odplozené výhony. Ty poznáte podle hustého větvení, přičemž na koncových větévkách nevyrůstají téměř žádné pupeny.

Tipy do vaší kuchyně

S ovocem se dá neskutečně kouzlit. Pokud jste si na zahradu vysadili druhy časné i pozdní, můžete sklízet od května až do listopadu. Co všechno si můžete vyrobit?

Možností je spousta. Přiznejme si ale narovinu, že jedničkou mezi domácími výrobky z ovoce jsou jednoznačně marmelády. Pod rukama vám ale mohou vzniknout i skvělé pečené čaje, zavařeniny, ovocné kůže, sirupy i domácí víno.

Marmelády všude, kam se podíváš

Sladká dobrota plná ovoce doslazená cukrem nesmí chybět v žádné spíži. Každý má své osvědčené recepty, které se často dědí z generace na generaci.

Je jen na vás, jaký trik při přípravě džemů nebo marmelád používáte. Zatímco někdo používá želírovací cukr, jiní dávají přednost čistému pektinu a krystalovému cukru.

Možností je opravdu spousta. Jedno je ale jasné, ovoce určené na výrobu džemů by mělo být plně dozrálé a v té nejlepší kvalitě.

Do skleniček rozhodně nepatří znehodnocené kusy s plísní nebo hnilobou, dokonce ani po okrájení je nepoužívejte. Jistě také víte, že každé ovoce má trochu jiné vlastnosti.

Některé plody jsou přirozeně bohaté na pektin, který způsobuje želírování, jiné ho zase neobsahují téměř vůbec. Mezi ovoce bohaté na tuto látku patří například rybíz nebo jablka.

Ovoce chudé na pektin jsou jahody nebo třeba rakytník. Pokud ještě chvíli zůstaneme u rakytníku, i z něho se dá vyrobit džem.

Protože na jeho výrobu ale použijete jen šťávu z plodů, ve kterých pektinu moc nenajdete, můžete se setkat s doporučením, že džem zahustíte nakrájenými jablky a hruškami. Ty ostatně chuť rakytníku příjemně zjemní.

Báječné sirupy

Ani tyto dobroty dříve nechyběly v žádné domácnosti. Kromě tradičních receptů založených na krátkém povaření jsou oblíbené postupy výroby za studena.

Krátkou trvanlivost vynahradí vysoké zastoupení přírodních enzymů, minerálů a vitaminů. Pokud k ovoci přidáte vaše oblíbené bylinky, bude výsledek o to lahodnější.

Domácí sirupy ostatně můžete používat jako základ pro letní limonády, které se budou chutnat nejen vám, ale i dětem. Jistě jste už někdy zkoušeli vyrobit sirup z jahod nebo malin.

Dobrou volbou jsou také sirupy z rakytníku, které můžete dochutit i kořením v podání skořice nebo hřebíčku. Zkuste ale také sirup z kiwi, borůvek nebo ostružin.

0 0 hlasy
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
sdílejte článek
Další článek
Související články
Ačkoli Halloween nepatří mezi typické české svátky, v posledních letech si u nás získává stále větší popularitu. Domů vyzdobených vydlabanými dýněmi, pavouky, netopýry, lebkami a dalšími hororovými výjevy je vidět stále víc. Tak zapojte vnoučata a vytvořte si společně nějaký originální halloweenský kousek. Pohádkový domeček z dýně Budete potřebovat: 1 velkou dýni nůž lžíci barvy tavnou pistoli štětec dřívka […]
Svátek strašidel a dýní s plápolajícíma očima je tu a s ním spojené hrátky s výzdobou! Vyrobte si tyto kousky, které vykouzlí tu správnou atmosféru. Střapatý věnec 1) Hlavní částí této dekorace je halloweenský řetěz, který si pro zjednodušení můžete zakoupit v některém z partyshopů, prodejně s dekoracemi či na internetu. 2) Další důležitou základní složkou je kovový drát, který stočíte do kruhu o […]
Spojte zábavnou činnost s užitečným! Vyrobte si originální kuchyňskou chňapku, podložku pod hrnce nebo návlek na hrnek, který udrží váš nápoj teplý. Dopřejte obyčejné rukavici vtipný šmrnc 1) Můžete i jednoduše ozvláštnit podle svého již hotovou kuchyňskou chňapku. Vetkněte na ni svoji ruku! Připravte si textilii ve dvou barvách a drobné knoflíčky či korálky a stužku. Hodí se nůžky, šití a lepidlo na textil. […]
Leží vám doma v knihovně staré knihy, které už nikdo číst nebude? Pak je určitě nevyhazujte. Můžete je totiž přeměnit v krásnou a originální dekoraci. Tvoření ze starých knih se nazývá book art a v posledních letech má stále více příznivců. Alfou a omegou tohoto koníčku je dát starým nepotřebným knihám nový život. Možností, jak staré knihy zužitkovat, je […]
reklama
Partnerské vztahy
Jak oblečení ovlivňuje náladu?
Víte, že to, co máte na sobě, je důležité pro váš vnitřní pocit? Ovlivňuje to totiž vaši náladu, ale i myšlení. Přísloví, že šaty dělají člověka, má něco do sebe! Každý detail vašeho oblečení o vás něco vypovídá. Stačí rychlý vizuální detail, a mozek si utvoří názor. Jde o pocit tam někde uvnitř, který nelze definovat. Třeba jen při pohledu na boty […]
Jste sama, či spíš osamělá?
Osamělost nesouvisí s fyzickou samotou, ale s tím, že se cítíte sama, i když jste s partnerem či jinými lidmi. Proč se tyhle pocity dostavují? Jak se v nich vyznat? A jak to můžete změnit? Když vás ten druhý zklame nebo podvede, cítíte až fyzickou bolest ze zklamání. Ztráta důvěry ve vás vyvolá pocit nezměrné osamělosti. Cítíte se sama a prázdná, přestože jste […]
I z bolesti může vyrůst přátelství
Nikdy bych nevěřila, že se v mém věku ještě naučím bránit sama sebe. Kolega v práci ze mě udělal terč posměchu a já se cítila bezmocná. Přesto jsem v sobě našla sílu ozvat se a tím změnila i jeho život. Když se ohlédnu zpátky, mám pocit, že se můj celý život nesl na vlnách klidu a bouří. Byla jsem vždycky ta, která […]
Jakým ženám muži často zahýbají?
Zjistila jste, že vám byl nevěrný? Ještě předtím, než se začnete hroutit nebo zahájíte palbu, sáhněte si do svědomí. Nemáte na té situaci kus viny i vy sama? Nevěra vždy byla, je a bude. S tím nic nenaděláme, i když se nám to nelíbí. Víte ale, jaké typy žen pánové nejčastěji podvádějí? Nezávislé fifleny Jsou nezávislé, samostatné, se vším si poradí […]
Cestování
Kdevám Halloween nažene husí kůži?
Tento svátek má svůj prapůvod v Anglii. Už ale staří Keltové uctívali v tento magický čas své zemřelé. My jsme se naučili Svátek zesnulých nazývat lidově Dušičky. Zapalujeme svíčky a těšíme se na znamení… Následky krutého řádění Na zámku v Českém Krumlově bydlelo mnoho podivných osobností, které v něm dodnes údajně přebývají. Tou nejděsivější je syn císaře Rudolfa II., který […]
Magická Praha, jejíž sláva hvězd se dotýká
Tentokrát nás čeká tajemné místo opředené bájemi i významně spojené s českou historií. Pojďme spolu na Vyšehrad. Kdo by neznal Vyšehrad. Už od školy nás provází hrdinský skok Horymíra, který se na svém koni Šemíkovi přehoupl přes jeho hradby a zmizel někde u Neumětel. Dnes toto místo láká spíše romantiky než statečné reky, ale jeho kouzlo […]
Kam na Halloween – Česko
Neseďte doma a vyrazte na Halloween za zábavou. Letos nás čeká spousta zajímavých akcí po celé republice, které stojí rozhodně za to. Strašidelným programem lákají zámky, zoologické či botanické zahrady, ale i tajemné pevnosti. Masky s sebou! Muzeum Divokého západu v Plzni Zažijte halooweenský rej originálně, ve westernovém stylu! Právě takový pořádá Muzeum amerického západu, West Park v Plzni. Koná se 1. 11. […]
Egypt – dovolená, na kterou se nezapomíná!
Kdo jej ale jednou navštívil, ten se rád vrací. Egypt nám přirostl k srdci vším, co nabízí. Je toho hodně za velmi přijatelnou cenu. Vynikající jídlo, velkolepé památky, teplé moře plné korálů a barevných rybek. A výhodné nákupy. Ještě jste v Egyptě nebyli? Pak o hodně přicházíte! Tato země toho nabízí tolik, že je škoda ji důkladně neprozkoumat. Krásnou dovolenou […]
Krása a zdraví
Vládnou nehty jako z křišťálu
Svět manikúry pohltily křišťálové nehty! Povrch jako by byl ze skla. Omamně krásné  nehtíky, které přitáhnou obdivné zraky okolí jako magnet, mají však celkový dojem nenápadnosti. Nová variace známé „Francie“ Jde o novinku zvanou „Glass French“, variaci francouzské manikúry. Sněhový okraj zastoupil tlumenější odstín. Krycí bílou nahrazuje průsvitný, odrazivý efekt. Zatímco špičky jsou krásně zářící, měnící […]
Chroupejte ořechy pro zdraví i krásu
Zobou se u televize, sypou do salátu a pečení bez nich taky nebývá ono. Ale věděla jste, že ořechy nejsou jen dobrůtka, ale hotový zázrak pro tělo i mysl? Přinášíme vám důvody, proč si je dopřát každý den a bez výčitek. Ořechy myslí za vás Říká se, že vlašský ořech připomíná tvarem mozek – a není to náhoda. Obsahuje totiž cenné omega-3 […]
Pěstujte si obočí i na podzim
Chlad, vítr či suchý vzduch mají vliv i na stav obočí. To si zaslouží speciální péči, aby zůstalo husté, lesklé a upravené. Dobře ošetřené obočí dokáže rozzářit oči, dodat obličeji výraz a celkově podtrhnout přirozenou krásu. Podzimní péče o obočí by měla zahrnovat čištění, výživu, případné barvení a styling, který udrží chloupky v požadovaném tvaru a zvýrazní jejich lesk. Čisticí pěna je […]
Krásný účes i v plískanicích
Teploty se hlavně po ránu blíží k nule, někde už jsou dokonce i přízemní mrazíky. A právě takové počasí má neblahý vliv na naši korunu krásy. Je zcela přirozené, že když skončí teplá část podzimu, vybalíme ze skříní svetry, bundy a rukavice. Zkřehlé tělo zabalíme do vrstev oblečení, a je po problému. Kůži zase poskytneme ochranu v podobě mastnějších krémů. Jenže […]
Magický svět
Čtěte z tváře jako z knihy
První dojem se nedá udělat dvakrát. A tvář je jedna z nejdůležitějších věcí, která ho tvoří.  Ještě než promluvíte, obličej o vás řekne skoro vše. Naučte se odhalit tajemství lidské tváře. Z rysů lidské tváře můžete poznat, jakou má člověk povahu, co cítí a jak se chová. Proto je jasné, že kdo se ve tváři […]
Objevte svůj šestý smysl!
Intuice je vnitřní hlas, který nám radí a varuje nás před nejrůznějším nebezpečím. Promlouvá k nám pocity, vizemi nebo ve snech. Naučíme vás, jak můžete lépe využívat své varovné červené kontrolky a předtuchy! Jistě víte, že máme k dispozici pět smyslů. Sluch, hmat, chuť, čich a zrak. Naši předci ale uznávali i šestý smysl: Intuici neboli třetí oko. Uprostřed vašeho čela, na kořeni […]
Má duše toužila vrátit se domů na Dálný východ
Od dětství jsem posedlá touhou žít v daleké zemi. Fascinují mě země Dálného východu. Může snad za to vzpomínka na minulý život? Od dětství jsem toužila podívat se do Japonska, nebo do Číny. Byl to můj velký sen. Mou nejoblíbenější knihou, kterou jsem přečetla už ve dvanácti letech jedním dechem, byly Příběhy z čínských tržišť a bazarů. Jako […]
Sluneční kouzla pro klid v duši
Ať už jste ve dlouho vztahu, nebo jste právě někoho poznala, otočtě se ke slunci. Jeho síla funguje proti podzimním splínům i jako zdroj radosti. Sluneční energie není jen fyzické teplo. Je to archetyp: světlo, které proniká, otevírá, oživuje. V magii je slunce symbolem síly, vitality, tvořivosti, ale také radosti. Vztahy, které stagnují, často trpí právě […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dědictví u nás rozpoutalo zášť
skutecnepribehy.cz
Dědictví u nás rozpoutalo zášť
Loni zemřel můj mladší bratr Karel. Doufala jsem, že jeho odchod nás alespoň všechny zase sblíží. Jak jsem se zmýlila. Karel byl vždy svobodomyslný, proto se nikdy neoženil, neměl děti. Bydlel v chalupě na venkově, kterou po dohodě se mnou a rodiči zdědil on, protože se o ni mohl starat, zatímco já bych na to neměla peníze. Kdykoliv jsem za ním jezdila
Rozsypaná sůl: Neblahé znamení, nebo ochrana?
enigmaplus.cz
Rozsypaná sůl: Neblahé znamení, nebo ochrana?
Naplánovali jste si důležitou schůzku na pátek třináctého? Přeběhla vám přes cestu černá kočka, nebo jste uslyšeli před svým oknem houkat sýčka? Podle lidové moudrosti vás pohroma nemine. Zapátrej
Partyzánský oddíl Olga zajal německého generála
historyplus.cz
Partyzánský oddíl Olga zajal německého generála
Skupina 30 partyzánů obsadila zámek v Hošticích na Kroměřížsku. Původně chtěli zajmout hraběte Dubského, který se během války stýkal s Němci. Nakonec ho ale propustí a místo něj odvlečou pryč dva jiné, cennější zajatce. Zatímco prvního bez soudu zavraždí, o toho druhého projeví zájem velení Rudé armády. Oba na podzim 1944 utekli z Protektorátu Čechy
Nález fosilie pravěkého nosorožce přepisuje dějiny „Severoatlantického pevninského mostu“
21stoleti.cz
Nález fosilie pravěkého nosorožce přepisuje dějiny „Severoatlantického pevninského mostu“
Před téměř čtyřmi desetiletími objevili vědci uvnitř impaktního kráteru, nacházejícího se na ostrově Devon, jež je součástí kanadských ostrovů královny Alžběty, soubor dokonale zachovaných fosilií. Ty
Přiznal Brzobohatý, že jdou od sebe?
nasehvezdy.cz
Přiznal Brzobohatý, že jdou od sebe?
Hudebník a herec z Inkognita Ondřej Brzobohatý (42) už nedokáže skrývat smutnou realitu? Už nějaký čas panují o jeho manželském štěstí s moderátorkou Danielou Brzobohatou (46) pochybnosti. A že se ně
Jak udržet pavouky mimo domov
panidomu.cz
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo
Lilkový salát gaji-namul
tisicereceptu.cz
Lilkový salát gaji-namul
Samotný lilek skvěle přejímá chutě ostatních surovin. Proto pokrmy z něj vždycky chutnají jinak, vždy ale báječně. Potřebujete 2 fialové lilky 2 stroužky česneku 1/2 lžíce mletých chilli papri
Bridgestone slaví vítězství v letošních evropských testech pneumatik napříč segmenty
iluxus.cz
Bridgestone slaví vítězství v letošních evropských testech pneumatik napříč segmenty
Společnost Bridgestone, globální lídr v segmentu prémiových pneumatik a řešení pro udržitelnou mobilitu, dosáhla v letošních testech pneumatik 23 vynikajících výsledků. Nejvyšší uznání od nejvýznamněj
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Jak genialita Danta a jeho následovníků změnila náš svět
epochaplus.cz
Jak genialita Danta a jeho následovníků změnila náš svět
Středověk bývá často označován za temné období dějin. Přesto právě tehdy vznikly myšlenky a objevy, které změnily svět. Střelný prach, knihtisk, mechanické hodiny či dioptrické brýle – to vše se zrodilo v době, kterou mylně považujeme za zaostalou. Spolu s díly osobností, jako byl Dante Alighieri, dokazují, že středověk nebyl érou temna, ale počátkem nového
Telč – město, které dýchá romantikou a klidem
epochanacestach.cz
Telč – město, které dýchá romantikou a klidem
Není velké ani přehnaně pyšné. Ale je krásné. Navíc je to skutečné místo šťastných lásek. Alespoň tak TELČ nazval spisovatel František Kožík (†87). Asi proto, že se do něj každý ihned zamiluje. Telč je kouzelné místo s bohatou historií a nádherným centrem. Právě to je už od 90. let minulého století zapsané na seznamu UNESCO. Mohou za
Létají v Yprech z věže kočky?
epochalnisvet.cz
Létají v Yprech z věže kočky?
Náměstí je narvané k prasknutí. Všichni vzhlížejí k věži nad tržnicí. „Už letí!“ křikne kdosi. Do natěšeného davu se snáší shůry mňoukající, k smrti vyděšená kočka.   Kdo nebohé zvíře dole chytí, může si připadat jako král jarmarku. Často se lidé i o tuto trofej poperou. Co na tom, že je zvíře raněné či polomrtvé, tradice je tradice.
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz