nejsem sama
Úvod
Krása a zdraví
Recepty
Nápady
Magický svět
Cestování
Partnerské vztahy
Příběhy
Domů     Ovocné léto je konečně tady!
Ovocné léto je konečně tady!
Osvědčená klasika, ale i méně tradiční druhy vám jistě udělají radost.

Také se každý rok těšíte, až naplníte skleničky všemi těmi dobrotami ze zahrady? Na zahradě toho dozrává hodně, a tak se pusťte do ovocného kouzlení.

Díky letošní proměně počasí je trošku složité dopředu určit, co bude v jakém období dozrávat. Všechno máme totiž posunuté. Nicméně už teď je jisté, že je za dveřmi sezona borůvek a dalšího drobného ovoce.

Schovejte si také trochu léta na později, možností zpracování úrody je nespočet. Drobné lesní jahody jsou dobré nejen na ozdobu moučníků. Možností, jak připravit marmeládu je opravdu spousta. Ovoce ale musí být vždy plně dozrálé. Kromě tradičního ovoce lze vsadit třeba na rakytník a na zahuštění použít jablka či hrušky. Nejen marmelády a zavařeniny, ale i sirupy, ovocné kůže a vína. To vše lze z ovoce vyrobit. Borůvky jsou skvělé pro naše zdraví a také báječně chutnají. Oblíbená tradice: Dřín obecný (Cornus mas) Oblíbená tradice: Zimolez kamčatský (Lonicera kamtschatica) Oblíbená tradice: Muchovník Lamarckův (Amelanchier lamarckii) Oblíbená tradice: Borůvka chocholičnatá (Vaccinium corymbosum) Oblíbená tradice: Angrešt (Ribes uva-crispa) Oblíbená tradice: Rybízy (Ribes sp.) Ovocné popínavky: Aktinídie význačná (Actinidia arguta) Ovocné popínavky: Klanopraška čínská (Schiandra chinensis) Ovocné popínavky: Réva vinná (Vitis vinifera) Nejsou náročné na pěstování, ale i tak jim dopřejte vhodné podmínky. Klasická borůvka je oproti té kanadské dvakrát menší. Šťavnaté jahody nikdy nezklamou, nezapomeňte ale ani na další ovoce. Do limonády patří nejen ovoce, ale i voňavé bylinky. Při výsadbě se řiďte tím, kolik úrody jste schopni zpracovat.

Když nemáte ovocnou zahradu

Plně dozrálé ovoce na slunci je odměnou pro každého pěstitele. Čerstvě utržený rybíz, krásně dozrálé maliny, jahody nebo první angrešt jsou prostě to pravé pro každého milovníka čerstvých vitaminů.

Jenže ne každý má to štěstí a má vlastní zahradu. Pokud se nechcete vzdávat vlastnoruční sklizně, vydejte se s celou rodinou na samosběr.

I když třeba počasí nebude sběru zrovna přát, můžete si na místě většinou koupit už naplněné košíčky. Jestli se ale na čas strávený na ovocné plantáži těšíte, začněte už dopředu procvičovat ruce.

A co všechno si můžete na plantážích nasbírat? Kromě tradičních jahod a rybízu už objevíte také pěstitele muchovníku. Někdy vás dokonce sadaři pustí i na sběr tradičního ovoce v podání jablek i hrušek.

Vlastní je nejlepší

Asi všichni víme, že vlastní sklizeň chutná nejlépe. Je to nejspíše tím, že máme k vlastnoručně vypěstovaným rostlinám vytvořený vztah, vážíme si jich a sklízíme je v plné zralosti.

V případě, že se chystáte své ovoce zpracovat do podoby džemů či zavařenin nebo je chcete zamrazit, vždy myslete na to, že se k tomuto účelu hodí jen to nejkvalitnější ovoce. Tedy to důkladně vyzrálé, bez plísně a větších otlačenin.

Ačkoli se hlavně v minulosti tradovalo, že se do marmelád a sirupů dá zpracovat i ovoce, které má „sezonu“ za sebou, není tomu tak. Do skleniček patří opravdu jen to nejkvalitnější ovoce, a tak si dejte záležet.

Co zrovna dozrává

Je toho celkem hodně. Nejčasnější odrůdy kamčatských borůvek se sklízejí už od května, polopozdní a pozdní odrůdy ale dozrávají i v červnu nebo červenci.

Právě teď se blíží hlavní doba sklizně borůvek chocholičnatých, kterým se neřekne jinak než kanadské. Zatímco plody raných odrůd začnou modrat už v červnu, polopozdní začnete sklízet nejspíše až od poloviny července.

A ty pozdní si užijete na konci prvního prázdninového měsíce nebo dokonce až v srpnu. V teplejších oblastech ale letos toto pravidlo tak úplně platit nebude a je klidně možné, že už v červenci budou sklizené i pozdní odrůdy.

Kromě těchto stálic stále dozrávají jahody a léty osvědčený angrešt a rybíz. V červenci se snažte předhonit ptáky, ti se totiž slétnou na modře fialové plody muchovníku. Tento keř nebo také strom je pro ptactvo stejným lákadlem jako borůvky.

Skvělé polotovary i hotové výrobky

Jakmile na zahradě dozraje první šťavnatý plod, začne teprve to správné léto. Byla by škoda nechat sklizeň jen tak na větvích přezrát. Většina ovoce se dá zpracovat nebo alespoň uchovat.

„Drobné“ versus „velké“

První jarní i časné letní ovoce většinou sklízíme rovnou do pusy, a pokud máte přebytky, které jen tak nesníte, určitě se pusťte do jeho zpracování.

Ačkoli červen a červenec patří spíše drobnému ovoci, na začátku července už dozrávají první letní odrůdy jabloní.

Ovšem ani v jejich případě nepočítejte s dlouhodobým uchováním v čerstvém stavu. Časné ovoce se buď musí sníst, nebo velmi brzy zpracovat.

I když jste u podzimních a zimních odrůd jablek a hrušek jistě zvyklí na skladování v rozsahu několika týdnů až měsíců, u letních odrůd na to zapomeňte.

Letní jablka většinou vydrží v dobré kondici sotva pět dní po sklizni. Není tedy na co čekat, a plody vaší zahrady proto zpracujte co nejdříve.

Zamrazit nebo povařit

Jednou z možností, jak uchovat drobné ovoce, je mražení. Tento způsob je vhodný jak pro jahody, tak i pro borůvky, maliny, muchovník, ostružiny i rybíz.

Víte, jak to ale dělat správně? Ovoce opláchněte studenou vodou a nechte několik hodin oschnout.

Poté ho v jedné vrstvě rozprostřete na tác, který zakryjte igelitovým sáčkem a dejte zamrazit. Teprve potom ovoce nasypte do označených sáčků.

Protože nepřimrzne k sobě, bude se vám s ním pracovat mnohem lépe. Další možností zpracování ovoce bude výroba sirupů, ovocných kůží, pečeného čaje a příprava džemů i zavařenin.

V poslední době se také opět vrací výroba skvělého domácího ovocného vína. Vlastní ovoce vás prostě bude bavit.

Drobné ovoce je nejlepší

Žádná zahrada není nafukovací, naštěstí se drobné ovoce vejde úplně na každý pozemek, dokonce i na terasu nebo balkon. Výhodou drobného ovoce je, že ho můžete pěstovat nejen na zahradě, ale i na balkonu či parapetu.

I když nás pěstování drobného ovoce baví hlavně v posledních dvaceti letech, ani v minulosti na českých zahradách nechybělo. Jaké si vypěstovat a kolik rostlin potřebujete pro pořádnou sklizeň?

Rostliny s neomezenými možnostmi

Víte, že některé druhy drobného ovoce běžně pěstujeme na okrasné zahradě a vlastně je za „jedlé“ ani nepovažujeme?

Když se v dubnu podíváte na záplavu zlatavých kvítků na větvích dřínu obecného, na bohaté hrozny květů muchovníku nebo třeba na podzimní zbarvení listů temnoplodce, nebudete na pochybách.

Tyto rostliny umí mnohem více než jen vytvořit zdravé plody plné vitaminů a minerálů. Za okrasnou se dá konečně považovat i borůvka chocholičnatá.

Zatímco v květnu její větve ozdobí čistě bílé měchýřkovité květy, na podzim se listí, ještě před tím, než opadá, zbarví do odstínů růžově karmínové barvy.

Galerie klasiky i zajímavých novinek

Je úplně jedno, jestli radši zvolíte odrůdy, které na zahradě pěstovaly už naše babičky, nebo dáte přednost moderním odrůdám. Bavit vás budou všechny.

Pokud máte na zahradě místo navíc, určitě si pár netradičních odrůd vysaďte. Už dávno neplatí, že plody rakytníku musejí být jen oranžové, zajímavé budou i odrůdy žlutoplodé.

I když už třeba rybíz nebo angrešt považujete za naprostou zahradní klasiku, která nemůže ničím překvapit, ani tady šlechtitelé nezaostávají. Zkusili jste odrůdu rybízu s lehce růžovými plody?

Zajímavý sortiment vás čeká i u zahradního kiwi, aktinídie význačné. Její odrůdy se mohou pochlubit plody nadměrně velkými nebo třeba načervenalými.

Ovoce mnoha tváří

Pokud nemáte s pěstováním drobného ovoce zkušenosti, určitě si v první řadě ujasněte, k jakému účelu rostliny využijete. Pokud chcete sklízet a rovnou jíst bez větších plánů na zpracování a uchování, bude vám stačit jen pár rostlin.

Co ale dělat, když máte rodinu a máte v plánu ovoce zavařovat i používat při pečení? Pokud se zaměříme například na oblíbené borůvky, velkou sklizeň očekávejte od šesti keřů.

Ty ostatně časem přerostou dospělého člověka. Můžete z nich vyrábět i džemy nebo je dokonce zamrazit a během zimy si upéct ten nejlepší borůvkový koláč.

U rybízu a angreštu se větší sklizně dočkáte už při výsadbě tří rostlin, v případě maliníku zainvestujte do deseti až patnácti sazenic. S množstvím to naopak nemusíte přehánět u muchovníku, který postačí i v jediném kusu.

To pravé borůvkobraní

Modré, typicky ojíněné plody máme zažité hlavně jako lesní ovoce. Už dávno na ně ale nemusíme chodit do lesa, kde porosty borůvčí pomalu, ale jistě mizí.

Pokud hledáte drobné ovoce, která vás bude bavit díky neskutečně širokým možnostem použití, určitě dejte zelenou borůvkám. Tento antioxidant podporující naše zdraví si prostě zaslouží čestné místo na každé zahradě.

Brusnice, nebo kanadská borůvka?

Jen málokdo v dětství nezažil sběr borůvek v lese. Pro spoustu rodin to byla po dlouhá léta letní tradice, díky které byste v každé domácnosti našli poctivé zavařeniny a během léta i ty nejlepší koláče.

Jenže bujné borůvčí pomalu a jistě mizí, a to málo, které zbylo, už je přece jen lepší nechat bez povšimnutí lesům. Pokud stále ještě nepatříte mezi hrdé pěstitele o dost mohutnějších severoamerických borůvek chocholičnatých, určitě se mezi ně rychle zařaďte.

Sklizeň ze vzrostlého keře kanadské borůvky dosahuje několika kilogramů. Navíc můžete výsadby zkombinovat díky odlišné plodnosti různých odrůd tak, že budete sklízet od konce června až do konce srpna.

Každá je trochu jiná

Na zahradě můžete pěstovat dokonce i brusnici borůvku, tedy klasickou lesní borůvku. I sazenice tohoto polokeře už najdete v nabídce zahradních center.

Její příbuzné, borůvce chocholičnaté je často vyčítáno, že obsahuje méně léčivých látek a že její chuť není tak výrazná. Ačkoli jsou mezi těmito dvěma různými druhy opravdu rozdíly, i tak vezměte borůvku kanadskou na milost.

Její pěstování na zahradě je oproti našemu lesnímu druhu snazší, navíc se dočkáte bohatší sklizně.

Na zahradu i do nádob

Protože je borůvka chocholičnatá opravdu hodně prošlechtěná, dočkáte se mnoha zajímavých odrůd. Ty se liší nejen termínem zralosti, ale třeba také velikostí plodů, jejich barvou nebo třeba celkovým vzrůstem.

Do nádob volte odrůdy dorůstající něco málo kolem metru, z těch mohutnějších si založte „plantáž“.

Klamou vlastním „tělem“

Není borůvka jako borůvka. Některé tak sice vypadají, ve skutečnosti ale jde o jiné plody.

Jejich plody jsou těm borůvkovým hodně podobné, přesto se nejedná o příbuzné rostliny. Jaké rostliny si můžete s borůvkami splést a co od nich můžete očekávat?

Indiánská borůvka

Některé rostliny nadělují natolik podobné plody, že si vysloužily i lidové označení borůvka. Ta indiánská roste v Severní Americe a není to nic jiného než muchovník.

Jeho fialově modré plody obsahují kromě vody a cukru vitaminy A, C, E a vitaminy skupiny B. I když jsou samozřejmě nejlepší čerstvě sklizené, dají se také sušit, zamrazit či z nich vyrábět chuťově zajímavé sirupy a džemy.

Kamčatská borůvka

O borůvku se nejedná ani v tomto případě, ve skutečnosti jde o zimolez kamčatský. Jeho plody jsou podobně modré jako borůvky, ale jsou o trochu kyselejší.

Mohou být oválné nebo podlouhlé. Obsahují hlavně vitaminy C a B a připravíte z nich velice zajímavé džemy. Sušené se pak přidávají do snídaňových směsí a využít je můžete například i do báječného pečeného čaje.

Jak na ně?

Pěstování borůvek není žádná věda. Jakmile si vyberete ty správné odrůdy, máte skoro vyhráno. Abyste se ale opravdu stali úspěšnými pěstiteli borůvek, snažte se svým rostlinám dopřát ideální podmínky.

Slunce i občasná zálivka

Tyto keře jsou podobně jako jiné opadavé dřeviny poměrně plastické. Plodit budou bohatě na slunci, ale zvládnou to i v polostínu.

Na přímý úpal je nesázejte, ostatně i tmavý stín pro ně nebude ideální. V sušší kamenité půdě jim dopřejte důkladnou zálivku, zvláště mladé, čerstvě vysazené rostliny chvíli rozmazlujte.

Hlavně kyselé pH

Základem úspěšného pěstování borůvek je kyselá půda. Té dosáhnete hned několika způsoby.

Buď si spolu s borůvkami pořídíte i speciální substrát pro kyselomilné ovoce (většinou nazvané jako substrát pro borůvky a brusinky) nebo půdu okyselíte rašelinou.

Ať zvolíte jakýkoli postup, kyselý substrát vždy smíchejte s původní zeminou, jedině tak borůvky prokoření do okolí.

Rašelinu můžete alespoň částečně nahradit také domácí listovkou. Tento lehký materiál dobře poslouží také na mulčování záhonu, borůvky mají rády důkladnou přistýlku. Kromě listovky je možné použít i jemnou mulčovací kůru.

Péče na jaře

Podobně jako jiné ovocné dřeviny, i borůvky jsou vděčné za občasný řez. V tomto případě bude snadný. V dubnu stačí odstranit až u země celé odplozené výhony. Ty poznáte podle hustého větvení, přičemž na koncových větévkách nevyrůstají téměř žádné pupeny.

Tipy do vaší kuchyně

S ovocem se dá neskutečně kouzlit. Pokud jste si na zahradu vysadili druhy časné i pozdní, můžete sklízet od května až do listopadu. Co všechno si můžete vyrobit?

Možností je spousta. Přiznejme si ale narovinu, že jedničkou mezi domácími výrobky z ovoce jsou jednoznačně marmelády. Pod rukama vám ale mohou vzniknout i skvělé pečené čaje, zavařeniny, ovocné kůže, sirupy i domácí víno.

Marmelády všude, kam se podíváš

Sladká dobrota plná ovoce doslazená cukrem nesmí chybět v žádné spíži. Každý má své osvědčené recepty, které se často dědí z generace na generaci.

Je jen na vás, jaký trik při přípravě džemů nebo marmelád používáte. Zatímco někdo používá želírovací cukr, jiní dávají přednost čistému pektinu a krystalovému cukru.

Možností je opravdu spousta. Jedno je ale jasné, ovoce určené na výrobu džemů by mělo být plně dozrálé a v té nejlepší kvalitě.

Do skleniček rozhodně nepatří znehodnocené kusy s plísní nebo hnilobou, dokonce ani po okrájení je nepoužívejte. Jistě také víte, že každé ovoce má trochu jiné vlastnosti.

Některé plody jsou přirozeně bohaté na pektin, který způsobuje želírování, jiné ho zase neobsahují téměř vůbec. Mezi ovoce bohaté na tuto látku patří například rybíz nebo jablka.

Ovoce chudé na pektin jsou jahody nebo třeba rakytník. Pokud ještě chvíli zůstaneme u rakytníku, i z něho se dá vyrobit džem.

Protože na jeho výrobu ale použijete jen šťávu z plodů, ve kterých pektinu moc nenajdete, můžete se setkat s doporučením, že džem zahustíte nakrájenými jablky a hruškami. Ty ostatně chuť rakytníku příjemně zjemní.

Báječné sirupy

Ani tyto dobroty dříve nechyběly v žádné domácnosti. Kromě tradičních receptů založených na krátkém povaření jsou oblíbené postupy výroby za studena.

Krátkou trvanlivost vynahradí vysoké zastoupení přírodních enzymů, minerálů a vitaminů. Pokud k ovoci přidáte vaše oblíbené bylinky, bude výsledek o to lahodnější.

Domácí sirupy ostatně můžete používat jako základ pro letní limonády, které se budou chutnat nejen vám, ale i dětem. Jistě jste už někdy zkoušeli vyrobit sirup z jahod nebo malin.

Dobrou volbou jsou také sirupy z rakytníku, které můžete dochutit i kořením v podání skořice nebo hřebíčku. Zkuste ale také sirup z kiwi, borůvek nebo ostružin.

0 0 hlasy
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
sdílejte článek
Další článek
Související články
Máme pro vás skvělý tip, jak si zajistit poklidný spánek. Už stará indiánská legenda praví, že stačí lapač pověsit nad hlavu. Noční můry se pak zachytí v pavučině lapače a ranní světlo je zničí. Ty dobré sny naopak sklouznou po šňůrkách a peříčkách zpátky do hlavy spáče. Užitečná dekorace Důležité části lapačů: 1) Středový kamínek v kruhu představuje vlastní osobnost […]
Lámete si hlavu nad tím, čím byste mohla zkrášlovat dárky pro své blízké? Zkuste si z obyčejných věcí, co má doma každá z nás, vyrobit originální razítka. Takovou zábavu jistě ocení i vaše děti nebo vnoučata. Korkový špunt nevyhazujte 1. Potřebovat budete větší korkové zátky od vína či od sektu, velice ostrý odlamovací nůž neboli nůž na koberce, temperové barvy, […]
Malování kvašovými barvami patří mezi velice starou výtvarnou techniku, kterou používali již středověcí mistři. Není divu, protože pomocí kvaše se dají vytvořit skutečně skvostná díla. Pojďme si proto povědět o této technice něco více. Kvašové barvy jsou vodové barvy, které se smíchají s krycí bělobou a ještě jsou zahuštěny lepivou látkou. V současnosti se pro tento účel nejčastěji používá arabská […]
Sukulenty jsou skvělou volbou pro každého, kdo hledá krásné, ale na údržbu nenáročné pokojové rostliny. Pokud pokojovky občas zapomínáte zalévat, nevadí, sukulenty to snesou, umí totiž přečkat i delší období bez vody. Jestliže je doma ještě nemáte, pořiďte si jich hned několik a vytvořte si z nich krásné bytové dekorace, které originálně ozdobí váš domov! Živý zelený obraz […]
reklama
Partnerské vztahy
Umíte se s ním správně pohádat?
Když spolu partneři neumí komunikovat, začnou se v nich hromadit křivdy, nevyřčené požadavky a neprojevené lítosti, a začnou se vzdalovat. Hádky jsou pak prospěšné, neboť pročistí vzduch. Umíte to? Na základě hádky můžete zjistit, zda vašemu partnerovi na vás stále záleží, co ho tíží a zlobí. Vzájemně si vyjasníte, co vám na sobě navzájem vadí, a dozvíte se, co trápí druhou stranu. Občasné […]
Všechno jsme spolu zvládli
Když už jsem myslela, že se budu soustředit na sebe a budu si užívat klidný život po všech trápeních, syn mi zaklepal na dveře s tím, že se dostal do obrovských potíží a jde mu o život. Celý život jsem si přála jen to, aby se moje děti měly dobře. Po dramatickém rozvodu s manželem, který nás […]
Typy kamarádek, co z vás jenom sají…
Říká se, že největší jistotou a posilou každé ženy je oddaná přítelkyně. Jenže je věrnost našich kamarádek vždycky tak úplně nezištná? Jistě už víte, o čem je řeč. Některé kamarádky jsou naše spása, ale jiné nás svým chováním mohou téměř až vysávat. Poznáte v našich typech tu svoji? Stále vás kritizuje Nikdy nevynechá příležitost, aby vás shodila nebo […]
Jak najít ztracenou sebeúctu
Zamilovaná žena kvůli chlapovi umí rozbít rodinu a obětovat vše. Jenže když se na něj pověsí, přestává pro něj být přitažlivá a ztrácí v jeho očích svoji cenu. Co s tím? Muž je jako lovec. Pokud o vás už už nemusí usilovat nebo bojovat, přestane se snažit. Až když ztratíte vlastní sebeúctu, pochopíte strašný paradox, že pokud vy jste schopna […]
Cestování
Česko je rájem filmařů
Bezpočet unikátních hradů a zámků, tajemná skalní města, historická centra a rozmanitá přírodní zákoutí, to vše učarovalo českým i zahraničním tvůrcům. Procházka po filmových lokalitách právě začíná. . Adršpašsko-teplické skály Kdo se skalním městem prošel, ví, že je lokalitou, kde se může odehrávat jakýkoli příběh, romantický a stejně tak dramatický. Není tedy divu, že ji filmaři tolikrát využili. Např. první […]
Vítejte jaro z výšky!
Sluneční paprsky začínají příjemně hřát, krajina se barví do zelena, ptáci radostně zpívají. Jaro klepe na dveře! Vyrazte na vyhlídky a užijte si pohled do kraje. Vybrali jsme ty, které jsou snadno dostupné pro každého. Baba a hradiště V každém ročním období je Šumava nádherná. Místo, které pro vás bude snadno dostupné, a přitom vám nabídne parádní výhled do […]
Výšlapy na místa s neuvěřitelným výhledem
Rozhýbejte tělo a dopřejte mozku pořádnou dávku kyslíku díky nádherným výletům do české krajiny. Fascinující panoramata si užijete ve vyšších nadmořských výškách, kdy si při náročných výstupech dáte i trochu do těla. Přinášíme tipy na místa, která rozhodně stojí za návštěvu a nějaké to převýšení. Navíc často můžete využít i lanovku… Ještěd (Jizerské hory) – Dechberoucí výhledy, ale i […]
Jarní túry po českých horách
Svěží vzduch, parádní výhledy všude, kam se podíváte, a čistá hlava. To jistí túry po turistických trasách na unikátní místa, která v České republice máme. Nemáme sice Alpy, natož Himálaj, ale nudná placka naše země rozhodně není. Tiské stěny – Severozápadní Čechy Jsme v západním cípu chráněné krajinné oblasti Labské pískovce, kde si příroda kreativně vyhrála a vytvořila tady dokonalý pískovcový skalní […]
Krása a zdraví
Zacvičte s kily navíc
V novém miniseriálu vám přinášíme tipy, jak dát sbohem nadbytečným kilům. Dnes se zaměříme na přírodní spalovače tuků. Jaro už je tady a léto se nezadržitelně blíží. Pokud chcete mít dokonalou figuru do plavek, je nejvyšší čas začít s hubnutím. Kromě pravidelného pohybu, cvičení a posilování, je samozřejmě důležitý také dostatečný spánek, eliminace stresu a vyvážená strava. Věděla jste, že […]
Drbete si hlavu? Jen přitlačte
Svému tělu i pleti obvykle dopřáváme peeling pravidelně. Stejnou péči si ovšem zaslouží i naše vlasová pokožka. Má to spoustu výhod! Stav vlasové pokožky se zákonitě odráží na kondici vlasů. Jsou ty vaše bez života, mastí se, nebo jsou naopak suché, vypadávají? Zkuste začít s péčí přímo „u hlavy“. Očista pomáhá Jedině dokonale prokrvená a čistá vlasová pokožka může být […]
Komu se zelení, tomu je na jaře hej
V době hypermarketů jsme si zvykli, že máme kdykoli k dispozici vše, na co si vzpomeneme. Mnohem lepší je ale konzumovat to, co nám zrovna v dotyčném období roku nabízí příroda v našem okolí. Lokální potraviny nabízené v jejich sezoně jsou zdravé, čerstvé a neputují k nám bůhví odkud. Všude kolem je jich dost, takže i jejich cena obvykle klesá. A stravovat se sezonně […]
Pleť, vlasy a nehty jako z katalogu? Jde to! A dokonce bez chemie
Místo drahých kosmetických značek upravte svůj jídelníček a vyzkoušejte přípravky na přírodní bázi. Možná zjistíte, že vám příroda vyhovuje víc než vyspělé technologie. Přirozená krása se odjakživa spojuje se zdravým vzhledem. Vzhled vlasů, pleti a nehtů je vnějším odrazem vašeho vnitřního zdraví. Prozradíme vám, jak získat přirozeně zdravé vlasy a pokožku, aniž byste musela utrácet tisíce za předražené […]
Magický svět
Od toho znamení se mám prý učit! Proč?
Vzala jsem si manžela Blížence a ve stejném znamení se narodil i syn. Život s nimi je pro mě strašná škola. Jsou totiž prokazatelně oba úplně jiní než jsem já! Nikdy jsem se o horoskopy nezajímala, až po revoluci se s nimi roztrhl pytel. Já jako Panna jsem pořádkumilovná, mám ráda svůj řád a disciplínu, asi po svém otci, který nás […]
Pokrmy a nápoje se špetkou magie
Víte, že kuchyně je magickým prostorem, kde nejen jídlo, ale i vaše pocity a úmysly dostávají konkrétní podobu? Pojďte štěstí naproti. Dnes už nemusíme být čarodějkami nebo alchymisty, abychom si mohli přidat špetku magie i do tak běžné činnosti, jakou je vaření – stačí vnímat naše záměry a otevřít se síle přírody. Co kdybychom do přípravy pokrmů […]
Odkud jen ta dívenka znala moje tajemství?
Na malou Kačenku nikdy nezapomenu. Tvrdila, že mě dávno zná. Opravdu jsem se kdysi kamarádila s dívkou jako ona, pak se ale stala tragédie… Děti si údajně pamatují různé zážitky ze svého předešlého života, které později zapomenou. To se píše v knihách o reinkarnacích. Nevím, co je na tom pravdy, ale já jednou potkala holčičku, která mě děsila […]
Jaký typ muže vás rozesměje?
Každé sluneční znamení má svůj specifický smysl pro humor. S některými muži se budete smát, až vám slzy potečou, a nad trapnými vtípky jiných budete možná spíš jen udiveně kroutit hlavou. Tak který je váš ideální parťák na zábavu? Beran – Král stand-upu Beran vás dostane svou spontánností a nespoutanou energií. Jeho vtipy jsou rychlé, přímočaré a občas i přidrzlé. Počítejte […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
rezidenceonline.cz
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
Když tato zajímavá rezidence získala celosvětové prvenství ve světové soutěži International Architecture Award 2008, bylo to pro její tvůrce velké překvapení. Návrh totiž vznikl v nevytápěném suterénním ateliéru, kde tehdy tříčlenný tým dnes slavného architekta Roberta Konieczného skončil po své nepříliš úspěšné předchozí kariéře. Měl za sebou osm let chudoby, spaní v autě na staveništích, pouze
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
epochalnisvet.cz
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
Kostel Nejsvětější Trojice najdeme v podhůří Orlických hor, v obci Klášterec nad Orlicí. Historie tohoto původně gotického kostela sahá hluboko do minulosti. Uvnitř kostela, v oblouku mezi kněžištěm a chrámovou lodí, nacházejí restaurátoři nápis: ,,Chrám tento Nejsv. a nerozdílné Trojice Boží vystavěn jest v Létu 453 od Narození Božího“. Je tedy možné, že se může jednat o
Kroupové rizoto s houbami
tisicereceptu.cz
Kroupové rizoto s houbami
Pokud chcete použít sušené hříbky, namočte je asi hodinu předem. Suroviny 300 g čerstvých hub 300 g ječných krup 2 stroužky česneku 2 lžíce másla 2 lžíce olivového oleje 50 ml bílého vína
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
iluxus.cz
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
Jaro přináší nejen probouzející se život do přírody, ale i do kuchyně restaurace The Artisan v pražském hotelu Marriott. Pro letošní Velikonoce připravil šéfkuchař David Rejhon speciální menu, které s
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
historyplus.cz
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
„Čajovník je zřejmě nejstarší kulturní rostlinou světa. Pochází z Číny, kde se pěstuje asi 2500 let,“ uvádí současná autorka Viola von Wachendorfová. I další knihy, popisující dějiny pěstování čaje, začínají podobnými příběhy. Bylo to ale tak doopravdy?   Některé legendy kladou počátky pěstování čaje dokonce ještě mnohem dál do minulosti. „Louis Lewin (německý farmakolog, žijící
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
epochaplus.cz
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
Lžíce, vidlička a nůž, to je základ příboru, který běžně používáš u stolu. Tušíte ale, že to zdaleka není samozřejmost? Cesta vidličky k jídelnímu stolu byla docela složitá a ještě v 18. století se ještě leckde musíte obejít bez ní. Třeba u královského stolu. Na dvoře francouzského krále Ludvíka XIV. (1638–1715), přezdívaného „král Slunce“ se
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
skutecnepribehy.cz
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
Kolegyni jsem považovala za svůj vzor. Nakonec jsem zjistila, že za líbivou fasádou se skrývá zlá a zákeřná osoba, která se ničeho neštítí. Anna byla sociální pracovnice, stejně jako já. Pracovaly jsme společně na oddělení péče o seniory. Na začátku naší spolupráce jsme si rozuměly skvěle. Byla vnímavá, empatie z ní přímo sršela, a především měla vždy dobré rady, jak se postarat o pacienty.
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
21stoleti.cz
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
Při pohledu na Grand Canyon v Arizoně si snadno představíme, jak jej po miliony let vyřezávala voda, pomalu formující tuto dechberoucí krajinu. Ale co kdyby podobné kaňony vznikly během několika minut
Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
enigmaplus.cz
Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
Když byl v roce 1974 v Číně objeven soubor osmi tisíc keramických soch, zpráva o tomto neuvěřitelném nálezu se rozletěla do světa. Dnes tuto unikátní kolekci známe pod označením Terakotová armáda. Byl
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne až další víkend, ale už tuto sobotu 29. března 2025 zvou Koněpruské jeskyně na Berounsku na Jarní probouzení domu přírody Českého krasu. Javoříčské jeskyně na Olomoucku zase v sobotu chystají oblíbené Probouzení netopýrů. Program Zahájení sezóny v Koněpruských jeskyních na Zlatém koni v Českém krasu je naplánován v sobotu od 9:00
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
nasehvezdy.cz
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
Sotva skončilo patnáctileté manželství herečky Jany Bernáškové (44) ze seriálu ZOO Nové začátky, už začínají vyplouvat na povrch pikantní detaily. A povídá se, že režiséra a scenáristu Rudolfa Merkn
Pomocníci pro teplou snídani
panidomu.cz
Pomocníci pro teplou snídani
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz