Suroviny na 4 porce:
500 g polohrubé mouky
20 g droždí
1 lžička krupicového cukru
250 ml vlažného mléka
1 vejce špetka soli
300 g jahod
250 g nastrouhaného tvrdého tvarohu
100 g moučkového cukru
150 g másla
Postup:
Mouku prosejte do mísy, udělejte důlek a do něj rozdrobte droždí, přidejte cukr a polovinu vlažného mléka. Během 10 minut vzejde kvásek. Pak přidejte zbylé mléko, vejce a sůl a zpracujte na tužší nelepivé těsto. Nechte v teple hodinu kynout.
Těsto rozválejte na pomoučněném válu na centimetr silný plát a rádlem z něj vykrájejte čtverce 8×8 centimetrů.
Do každého zabalte jednu jahodu a vytvarujte knedlík. Dejte vařit velký hrnec lehce osolené vody. Knedlíky házejte do vroucí vody a vařte asi 8 minut, než vyplavou. Hotové je propíchněte vidličkou, aby vyšla pára a knedlíky zůstaly nadýchané.
Máslo dejte do malého rendlíku a na mírném plameni rozpusťte. Knedlíky narovnejte na talíř, pocukrujte, bohatě zasypte tvarohem a přelijte rozpuštěným máslem.