Francouzská galetka se dá naplnit nejrůznějším ovocem. My použijeme to sezonní, tedy blumy.
Suroviny:
220 g hladké mouky
70 g krupicového cukru
30 g kukuřičné krupice
½ lžičky mleté skořice
110 g másla
80 ml podmáslí
špetka soli
vejce na potření
hrst nadrcených mandlí
Na náplň:
400 g blum
80 g krupicového cukru
2 lžíce rozpuštěného másla
½ lžičky skořice
1 lžička vanilinového cukru
1 lžička citronové šťávy
2 lžičky máku
Postup:
Do mísy prosijte mouku, krupici, cukr, skořici a sůl. Pomalu přidávejte změklé máslo, pak vmíchejte podmáslí. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odležet do lednice. Smíchejte všechny ingredience na náplň. Blumy nakrájejte na tenké plátky. Troubu předehřejte na 170 °C.
Plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte dokulata a přeneste ho na plech. Naplňte ho připravenou náplní, přehněte okraj těsta, potřete ho rozšlehaným vejcem, posypejte nadrcenými mandlemi a pečte 45 minut.