Češi milují grilování. Často se ale spokojí pouze s průměrným výsledkem a na jejich talířích přistanou vysušená kuřecí prsa. Dobroty připravené na ohni ale snadno posunete na úroveň zkušených mistrů grilu.
Těm ve výbavě nechybí plnička klobás, kvalitní nádobí a samozřejmě kvalitní gril.
1. Jaký gril vybrat?
Pokud pořizujete nový gril, setkáte se s celou řadou možností. Češi mají v oblibě malé grily na dřevěné uhlí nebo brikety.
Tato zařízení ale zkušení gril masteři řadí k těm méně výkonným a s náročnější obsluhou. Odlišných variant je přitom hned několik.
2. Elektrický gril
Grilování na elektrických plotýnkách připomíná spíše klasické smažení.
Elektrické grily se ale vyznačují velmi snadnou obsluhou a práci s nimi zvládnou i začátečníci.
Zároveň i na nich připravíte dokonalou kombinaci šťavnatého masa, pečené zeleniny a rozpečených baget. Kouřovou chuť zde ale nehledejte.
3. Plynový gril
Maso ovoněné kouřem nečekejte ani na plynovém grilu. Na nich maso připravujete pomocí plynových hořáků.
Šťáva, která kape z masa přímo nad plynové hořáky, se odpařuje zpět do masa a vytváří originální chuť, se kterou se jinde nesetkáte.
Grilování na plynu navíc umožňuje i slušnou možnost regulace teploty, čímž dosáhnete precizního propečení všech druhů masa.
4. Keramický kamado gril
Velké keramické trouby přinášejí kombinaci pece, grilu a udírny v jednom. Keramické pláty zajišťují rovnoměrné rozložení tepla.
Tyto grily ovšem nejsou pro úplné nováčky. Na druhou stranu ale poskytují široké možnosti v přípravách pokrmů a připravíte na nich skutečné lahůdky jako:
-pomalu pečená žebra,
-pizzu,
-kebab,
-trhané hovězí maso,
-hamburgery i klasické steaky.
5.Gril na dřevěné uhlí
Vraťme se na začátek, kde jsme trochu neprávem odsoudili klasické grily na dřevěné uhlí. Grily na dřevěné uhlí nejsou méně kvalitní než výše zmíněné. Problém je ovšem jejich náročná obsluha.
Při tomto způsobu grilování dbejte na kvalitu uhlí a briket – může se dost lišit a výrazně ovlivňuje výslednou chuť masa.
Tento způsob grilování zároveň patří mezi ty nejméně zdravé. Tuk z masa kape přímo na rozpálené uhlí a kvůli tomu dochází ke vzplanutí uhlíků a následnému spálení potravin.
Bez čeho dalšího se neobejdete?
Probrali jsme možnosti toho, jaké koupit grily. Ty jsou ale pouhým začátkem. Zkušený šéfkuchař se neobejde bez dalších propriet.
– Plnička klobás – domácí uzeninu si dnes připravíte sami doma. Poctivé hovězí nebo jehněčí klobásky potěší vaše chuťové pohárky. Jejich příprava je pro nováčky poměrně složitá – při plnění často dochází k protržení střívka.
Proto si na domácí párky, klobásy i salámy pořiďte plničku klobás, která tuto práci vyřeší za vás.
– Litinové nádobí – ve kvalitním kamado grilu připravíte prakticky cokoliv. Musíte mít ale vhodné nádobí.
Pořiďte si několik litinových hrnců a grilovacích pánví. Litinové nádobí rovnoměrně rozloží teplotu po celé ploše a jídlo se nepřipaluje.
– Pečicí plechy – máte rádi grilovanou zeleninu, ale vadí vám její hořká chuť? Pořiďte si pečicí plechy. Zelenina se na nich nepřipálí a šťáva, kterou pustí, zůstane přímo na plechu. Vy ji pak jednoduše slijete a promícháte se zeleninou.
Grilování je především o zábavě s přáteli a dobrém jídle. Nechte vyniknout svoje šéfkuchařské schopnosti a staňte se pánem voňavého kouře.
S tím vám pomůže kvalitní gril, doplňky a také neustálé zkoušení a testování.
Tak směle do toho!