Jaroslava Obermaierová tvrdí, že nejlepší koláč je ovar, a tak jsme vybrali jeden z nejlepších receptů na tento speciální moučník.
Ingredience: 2 vepřová kolena, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky mletého pepře, 1 špetka mletého zázvor, 1 cibule, 2–3 stroužky česneku, 2 špetky majoránky, 3 lžíce strouhaný křen, 2 jablka, ½ lžičky cukr, několik kapek octa, sůl
Postup: Omytá kolena dáme vařit do dostatečně velkého kastrolu s vodou a oloupanou cibulí, česnekem, kořením a solí. Křen smícháme se strouhaným jablkem, octem a cukrem, důkladně promícháme a necháme chvíli odpočinout.
Uvařená kolena podáváme s jablkovým křenem, hořčicí, tmavým pečivem a třeba i oroseným pivkem. Pokud chcete skutečně delikátní záležitost, třeba pro speciální příležitost, upečte si domácí křupavý chleba.