Šašlik má mnoho podob. Zbožňují ho lidé nejen v arabských zemích, ale také v Gruzii, na Ukrajině nebo v Izraeli.
Ingredience:
2 kg vepřového masa (nejlépe krkovice)
3 sušené bobkové listy
10 kuliček nakládaného pepře i s nálevem
4 lžíce majonézy
sůl, klasický mletý pepř
hrst nasekané čerstvé petrželky nebo jiné zelené bylinky dle vaší chuti
Postup:
Maso nakrájejte na větší kostky a přendejte ho do mísy. Osolte ho, opepřete a naložte do marinády připravené z majonézy, bobkového listu a nakládaného pepře. Nechte ho odpočinou v lednici, nejlépe přes noc.
Druhý den jednotlivé kousky masa napíchejte na dřevěné špejle nebo grilovací jehly a ještě maso zbylou marinádou potřete. Bohatě ho zasypejte nasekanou čerstvou petrželkou či jinou bylinkou.
Maso opékejte v ideálním případě na grilu. Případně ho nechte zatáhnout na olivovém oleji na pánvi a pak ho dopečte v troubě na plechu vystlaném pečicím papírem.
Šťavnaté grilované špízy podávejte s čerstvým chlebem, nejlépe arabským a lehoučkým zeleninovým salátkem.
Náš tip:
Velmi chutný je dip z pečených paprik. Ty v troubě opečte a pak je rozmixujte s trochou česneku, solí a pepřem.