Ořechy se poprávu řadí mezi superpotraviny. Jsou křupavé, syté a výživné. Jíte je často?
Vybírejte raději syrové nebo nasucho opražené ořechy než ořechy pražené na oleji.
Oblíbené mandle
Mandle jsou dobrým zdrojem zdravých tuků, bílkovin, vlákniny a několika vitaminů a minerálů, ale mohou také snižovat rizikové faktory srdečních onemocnění, jako je zvýšený cholesterol.
Lískové ořechy
Lískové ořechy jsou nabité rostlinnými sloučeninami, které mají antioxidační a protizánětlivé účinky.
Pistácie
Tyto zářivě zelené ořechy jsou plné živin, ale mají nižší obsah kalorií a tuků než jiné ořechy. Jejich konzumace je také doporučována při hubnutí – přinášejí vlákninu a zmírňují chuť na sladké.
Pekanové ořechy
Jsou dobrým zdrojem minerálního zinku, který hraje důležitou roli v imunitní funkci, hojení ran, syntéze DNA, růstu a vývoji.
Kešu ořechy
Tyto ořechy jsou dobrým zdrojem živin, které jsou nezbytné pro zdraví kostí, včetně bílkovin, vitaminu K, hořčíku a manganu. Též přispívají i ke snížení tlaku.