Potica (čte se potyca) je tradiční slovinská bábovka, vylepšená vynikající náplní z medu a ořechů.
Potřebujete:
✿ 320 g hladké mouky
✿ 50 g másla
✿ 50 g cukru
✿ 2 žloutky
✿ 1,5 dl mléka
✿ 30 g droždí
✿ 2 lžíce rumu
✿ špetku citronové kůry
✿ špetku soli
✿ tuk a hrubou mouku na formu
Náplň:
✿ 300 g ořechů
✿ 75 g cukru
✿ 2 bílky
✿ 3 lžíce smetany
✿ 25 g másla
✿ 1 dl mléka
✿ 2 lžíce strouhanky
✿ 1,5 dl medu
✿ 1/2 lžičky skořice
1. V misce rozmíchejte trochu vlažného mléka s droždím, několika lžícemi mouky a lžičkou cukru, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do mísy nasypejte prosátou mouku, přilijte zbylé mléko a cukr.
Přidejte žloutky, rozpuštěné máslo, rum, citronovou kůru a pak kvásek. Za postupného přisypávání soli důkladně vše promíchejte, až se těsto spojí.
2. Těsto poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout. Pak promíchejte a nechte dokynout na dvojnásobný objem. Mléko svařte s ořechy. Strouhanku opražte na másle a nechte vychladnout. Do ořechů zamíchhejte cukr, med, smetanu, koření a sníh z bílků.
3. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněném válu na tenký plát. Potřete ho náplní, stočte jako závin a vložte do vymazané a vysypané formy na bábovku. Nechte ještě 20 minut kynout a pečte asi 50 minut při 175 °C.
Recept je jednoduchý a srozumitelný. Med a ořechy mám ráda, určitě vyzkouším.
Potica je vážně skvělá! Tradiční recepty jsou vždy nejlepší, těším se, až ji vyzkouším.
Recept vypadá super, zítra to zkusím udělat. Moc ráda peču nové věci!
To vypadá báječně, určitě to zkusím upéct. Už se těším, jak to provoní celý dům!